Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

10 Χρόνια Δήμος Μοσχάτου Ταύρου - Αφιέρωμα στον Δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου !

Ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου μπαίνοντας στην Νέα Χρονιά 2021, κλείνει την πρώτη του 10ετία !



Ο  Ανδρέας Ευθυμίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μοσχάτο Αττικής, όπου και κατοικεί μέχρι και σήμερα. Κατάγεται από αστική οικογένεια, η οποία κατοικεί στο Μοσχάτο από το 1926.

Είναι πτυχιούχος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών & διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου.

Εργάστηκε τα πρώτα του χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως καθηγητής, ενώ στην συνέχεια εργάστηκε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου Μοσχάτου Ταύρου.

 


Πρώτη φορά εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος το 1987
και έκτοτε εκλέγεται ανελλιπώς,

έχοντας υπηρετήσει τον δήμο από τις θέσεις του Προέδρου ή Μέλους όλων των Νομικών Προσώπων του Δήμου, καθώς και του Αντιδημάρχου.

Έχει διατελέσει επί μακρόν χρονικό διάστημα Πρόεδρος Δ.Σ. και Δημαρχιακής Επιτροπής.

 

Αναλαμβάνει το τιμόνι της διοίκησης του δήμου Μοσχάτου Ταύρου,

κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες οικονομικά συνθήκες, που είχαν όπως είναι φυσικό και κοινωνικές προεκτάσεις, από την 1η  Ιανουαρίου 2011, μετά τις νικηφόρες εκλογές του 2010 !  

 

Εύλογα λοιπόν μπορούμε ιστορικά και μόνο να συνδέσουμε το όνομα του Ανδρέα Ευθυμίου, με την επιβεβλημένη ενοποίηση των δήμων στην χώρα μας, αλλά και

τον «Πρώτο τη Τάξει» αφού εκλέγεται Δήμαρχος του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου την τελευταία 10ετία !

 

Η Οικονομική κρίση στην χώρα μας,

βρίσκει την συντριπτική πλειοψηφία των δήμων στην ελληνική επικράτεια να είναι χρεωμένοι προς προμηθευτές και τραπεζικά δάνεια !

Ο  πακτωλός χρημάτων, η ευκολία εκταμίευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό προς την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα προς τους Δήμους, είναι πλέον παρελθόν, καθώς και η μείωση του προσωπικού, που Δημάρχους των παρελθόντων χρόνων τους «θέτει προ των ευθυνών» 

 

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου, αναλαμβάνει την ενοποίηση των δύο δήμων κάτω από τις υπάρχουσες και αντικειμενικά δυσκολότερες οικονομικά συνθήκες για την χώρα, έχοντας δύο Δήμους διαφορετικών ταχυτήτων – με διαφορετικές υποδομές, ανάγκες, αλλά και κοινωνικές διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων !

 

Θα σταθώ στην μεγάλη εικόνα του Ανδρέα Ευθυμίου !

 

Ο Ανδρέας Ευθυμίου χάραξε δύο βασικούς πυλώνες για να πορευτεί αναλαμβάνοντας  πλήρως την προσωπική ευθύνη & διαχείριση !

Ο 1ος είναι η  συνετή οικονομική πολιτική & διαχείριση των χρεών που ανέλαβε από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές του δήμου και 

Ο 2ος είναι η κοινωνική πολιτική, δίνοντας μεγάλο βάρος δημιουργώντας έναν δήμο με ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΌΣΩΠΟ !

 

Στο πετσί μας έχουμε νιώσει όλοι,

τα αποτελέσματα των τριών διαδοχικών μνημονίων και μπορούμε να καταλάβουμε πλέον, τι σημαίνει ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ενός δήμου και την σημαντική συνεισφορά του στην ΤΟΠΙΚΉ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ! 

Δεν προλάβαμε να βγούμε από τα μνημόνια και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και βρισκόμαστε μπροστά σε μια χειρότερη πραγματικότητα, ενός υγειονομικού πολέμου ! 

Ενός πολέμου που δυστυχώς, πέραν των επιπτώσεων της υγείας μας, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι χειρότερες των μνημονίων ! 

 

Όλη αυτή την 10ετια,

βρισκόμαστε σε μια συνεχή φτωχοποίηση, με τα εισοδήματα να συρρικνώνονται, με μειωμένες αντιστάσεις και  οικονομικές αντοχές της κοινωνίας, η ανάπτυξη να βρίσκεται σε ύφεση με αποτέλεσμα επιχειρήσεις να κλείνουν και εργαζόμενοι να μένουν άνεργοι ! 

 

Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου

στάθηκε κοντά & δίπλα σε κάθε πολίτη που το χρειάστηκε κι αυτό έγινε διότι η υποδομή ήταν ήδη έτοιμη από 10ετίας και αλληλέγγυο στην τοπική κοινωνία !

 

Όταν ανέλαβε ο  Ανδρέας Ευθυμίου το τιμόνι του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου,

ο δήμος είχε δάνεια από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που άγγιζαν το ύψος των 22.500.000 ευρώ περίπου. Σήμερα έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος, των 20.000.000 ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος της 4ετίας που διανύουμε (2019 – 2023), θα έχει αποπληρωθεί και το υπόλοιπο ποσόν των 2.500.000 ευρώ.

Επιπλέον υπάρχουν καταθέσεις ύψους περί των 7.000.000 ευρώ.

Μια σειρά κοστοβόρων διαδικασιών νομιμοποίησης δημοτικών κτηρίων & χώρων έχει ολοκληρωθεί, ενώ έχουν πληρωθεί αρκετές οφειλές των παρελθόντων Δημοτικών Αρχών κατά καιρούς, όταν αυτές νομίμως γνωστοποιούνταν στον Δήμο !     

 

Ενώ τα Δημοτικά Τέλη για τα πρώτα επτά χρόνια,

δεν έγιναν ουσιαστικά μειώσεις, παρά μόνο όσες προέκυψαν από την ενέργεια εξισορρόπησης των δύο Κοινοτήτων.

Τα τελευταία τρία χρόνια και μέσα στα πλαίσια της κοινοτικής πολιτικής που χάραξε ο Ανδρέας Ευθυμίου,

έγιναν γενναίες μειώσεις για να φτάσουμε στα σημερινά επίπεδα, που έφεραν τον δήμο να έχει από τα χαμηλότερα Δ.Τ. του λεκανοπεδίου της Αττικής, αν όχι και της χώρας !   

Τα δημοτικά τέλη των κατοικιών να διαμορφώνονται στο 1,02€/τ.μ.

Συνολική μείωση του ύψους 17,15% των Δ.Τ. σε καταστήματα & επιχειρήσεις έως 250 τ.μ. που διαμορφώνονται σε 2,61€/τ.μ.

Από 251 — 500 τ.μ., συνολική μείωση που αγγίζει το 21,30%, ενώ εξαιρούνται τα καταστήματα των Τραπεζών.

Μείωση ύψους του 30% των Δ.Τ. κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, ενώ

καταργείται η προσαύξηση 10% για την κατάληψη χώρων σε πλατείες.

Την πλήρη απαλλαγή των Δ.Τ.

για την πρώτη κατοικία σε άπορες οικογένειες, ενώ

για μακροχρόνιους ανέργους, ΑμεΑ, τρίτεκνες, πολύτεκνης και μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει μείωση 50% και φτάνει στην πλήρη απαλλαγή, ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα τους.

 

Γνωστός για την πολιτική του ταυτότητα,

αφήνοντας πίσω του κομματικές αγκυλώσεις δημιουργώντας  μια πολιτική προσωπικότητα που χαίρει τον σεβασμό και την εκτίμηση της πλειοψηφίας των πολιτικών της κεντρικής πολιτικής σκηνής. 

 

Προτάσσοντας το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και της Πόλης του,

συνεργάστηκε με όλους τους Κυβερνητικούς παράγοντες που πέρασαν, την τελευταία 10ετία των Μνημονιακών Κυβερνήσεων, (Κεντροαριστερές, Κεντροδεξιές Συνεργασιών & Συγκυβέρνησης)

με μοναδικό σκοπό, την απορρόφηση οικονομικών πόρων για την αναβάθμιση και αντιπλημμυρική θωράκιση της Πόλης, έργα που έχουν ολοκληρωθεί κι άλλα έχουν δρομολογηθεί..!

 

Έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών καθαριότητας

αλλά και οι συνθήκες των εργαζομένων σε αυτήν, έχοντας προβεί στον εκσυγχρονισμό & την αναβάθμιση 3ων απορριμματοφόρων,  3ων νέων απορριμματοφόρων, 2ο πλυντηρίων κάδων, 3ων απορροφητικών σκουπών και συνολικά 4ων πολύ μηχανημάτων —οχημάτων. Εάν δεν κάνω λάθος και σωστά θυμάμαι, χωρίς καμία σκοπιμότητα.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών μετακίνησης των πολιτών, με την αγορά δύο λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας.

Το συνολικό ύψος όλων των οχημάτων αγγίζουν το 1.700.000 ευρώ, πέραν των οχημάτων που αναβαθμίστηκαν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οχήματα που θα παραλάβει προσεχώς ο δήμος ύψους 500.000 ευρώ.

 

Όλη αυτή την 10ετία, είναι αλήθεια, ότι

πολεμήθηκε περισσότερο από πολλούς άλλους και μάλιστα εκ των έσω, κατά καιρούς και ανελλιπώς..!

 

Παρ΄ όλο τον πόλεμο που υπέστη, όχι μόνο στάθηκε όρθιος, 

αλλά βγήκε δυνατότερος έχοντας την συντριπτική λαϊκή αποδοχή και παραδοχή των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και των Κυβερνητικών παραγόντων που πέρασαν από την κεντρική πολιτική σκηνή μέχρι και σήμερα !

 

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι 

στις εκλογές του 2010, έλαβε την Α' Κυριακή 29% & την Β' Κυριακή 55,50% του εκλογικού σώματος.

Το 2014 έλαβε την Α' Κυριακή 49% & την Β' Κυριακή 57,70% του εκλογικού σώματος και 

στις εκλογές του 2019 έλαβε από την Α'  Κυριακή 61% του εκλογικού σώματος.


Ποσοστά που αποδεικνύουν ότι ο Ανδρέας Ευθυμίου, ολοένα και περισσότερο κερδίζει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας του δήμου Μοσχάτου Ταύρου.

Αντικειμενικά  λοιπόν, είναι ένας ΕΠΙΤΥΧΗΜΈΝΟΣ –  ΑΓΑΠΗΤΌΣ & ΕΝΩΤΙΚΟΣ Δήμαρχος για την τοπική κοινωνία του δήμου Μοσχάτου Ταύρου και επάξια ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ της ΠΟΛΗΣ !

 

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος

Δημοφιλή Άρθρα