Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Τι θα υποχρεώνει τους δήμους το νέο νομοσχέδιο.. Ποιος πιάστηκε αδιάβαστος στο Δημοτικό Συμβούλιο.. Ερωτήματα ζητούν απάντηση..

 Η απάντηση για την σύσταση  Πενταμελούς Επιτροπής για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έρχεται και πάλι από τον Δήμαρχο Μοσχάτου Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, υπερτονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κάλυψη που του παρέχει, αλλά και την ανεπάρκεια του αντιδημάρχου Πρασίνου, Γιώργου Φελλά να δώσει απαντήσεις για το μεγαλόπνοο έργο του δήμου Μοσχάτου Ταύρου !

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. την 8η  Ιουλίου 2021, ο Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ¨ Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή¨, Μπάμπης Μπιλίνης,
γνωστός για την ευαισθησία του και την γνώση του στα περιβαλλοντολογικά θέματα, αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων, για πέμπτη φορά, στην σύσταση της Πενταμελούς  Επιτροπής διαχείρισης ζώων συντροφιάς  !

Να θυμίσουμε, ότι ο Μπάμπης Μπιλίνης ξεκίνησε την θητεία του, ως αιρετός στον δήμο Μοσχάτου Ταύρου από τον Σεπτέμβριο του 2019 και από την πρώτη στιγμή ένα από τα θέματα της προτεραιότητα του ήταν η σύσταση πενταμελούς επιτροπής  !
Για να είμαστε δίκαιοι και σαφείς !!!

Το θέμα όμως της ανύπαρκτης μέχρι σήμερα επιτροπής για την διαχείριση των ζώων συντροφιάς δεν ξεκινά τα δύο τελευταία χρόνια !
Είναι χρόνιο ζήτημα και αίτημα των φιλόζωων συμπολιτών του δήμου Μοσχάτου Ταύρου, των φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων και φιλόζωων εθελοντών, αλλά και
κάθε συμπολίτη αυτού του δήμου που δεν τον αφήνει αδιάφορο το θέμα της  ευζωίας των ζώων, η διατήρηση του πρασίνου και ο σεβασμός  απέναντι στο περιβάλλον, δηλώνοντας την παιδεία του και τον πολιτισμό του !  

Άρα λοιπόν, ο Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ¨ Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή¨, Μπάμπης Μπιλίνης
ορθώς θέτει θέμα για καθυστέρηση εφαρμογής του Νόμου 4039/12, που αν δεν εγείρει ευθύνες παράβασης καθήκοντος, σίγουρα δηλώνει «αδιαφορία» ή σε κάθε περίπτωση,
σίγουρα δεν δηλώνει την απαιτούμενη ευαισθησία  κι ενδιαφέρον από την διοικούσα παράταξη !

Τώρα λοιπόν μας λέει ο Δήμαρχος κι αγαπητός φίλος Ανδρέας, ότι
δεν θα έχουμε μόνο μια Πενταμελή Επιτροπή, που ως γνωστό, απαρτίζεται από δύο μέλη, φιλοζωικών Σωματείων – Οργανώσεων του δήμου και τα άλλα τρία μέλη θα είναι ένας κτηνίατρος, ένας εκπαιδευτής ζώων κι ένα μέλος, ως εκπρόσωπος του δήμου.
Αλλά θα έχουμε και δεύτερη επιτροπή !?
Εκτός εάν εννοεί και μια Τριμελή Επιτροπή, που μας καλύπτει η συνεργασία που έχουμε με το ΔΙΚΕΠΑΖ !!!  

Πέραν του κτηνιάτρου, ποιους άλλους επιστήμονες θα μπορούσε να έχει μια τέτοια επιτροπή ?  Της ΝΑSA ?

Εδώ αξίζει να σημειωθεί η διαπιστωμένη πλέον δυσκολία του αρμοδίου αντιδημάρχου να απαντήσει και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις,
α) από την στιγμή που λύθηκαν δια μαγείας όλες οι παρεξηγήσεις μεταξύ των μελών, των φιλοζωικών Σωματείων και τώρα μπορούμε να έχουμε Πενταμελή Επιτροπή ! και
β) όταν πιάστηκε αδιάβαστος κι ανενημέρωτος στην προαναφερόμενη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.
Θέλησε επιμόνως να ρωτήσει τον Μπάμπη Μπιλίνη, αν γνωρίζει τι λέει το νέο Νομοσχέδιο για την Πενταμελή  Επιτροπή  ?
Μάλιστα προέτρεψε και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να ενημερωθούν !
Στην αρχή μου φάνηκε ως ανέκδοτο !  Αλλά εκείνος μιλούσε σοβαρά !

Την απάντηση, άμεσα έδωσε ο Μπάμπης Μπιλίνης : 
«Πρόκειται για Σχέδιο Νόμου κι όχι για Νομοσχέδιο, από την στιγμή που δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από την Βουλή των Ελλήνων»

Φαίνεται και πάλι να έχει χάσει επεισόδια ο Γιώργος Φελλάς  !

Μάλλον θα μιλούσε για την πρώτη μορφή Σχεδίου Νόμου, ενώ υπήρξε και δεύτερο, όπου ακολούθησε διαβούλευση και την οποία δεν έδειξε να συμμετάσχει, ούτε καν να έχει παρακολουθήσει !!!


Έγκυρες πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι η τελική μορφή του Σχεδίου, μετά από πολλές βελτιώσεις και παρεμβάσεις, θα ψηφιστεί τελικά την τρέχουσα εβδομάδα και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :

Την υποχρέωση από τους δήμους  για  σύσταση Πενταμελούς Επιτροπής , αναβαθμισμένων αρμοδιοτήτων, αφού
πέραν της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων , θα έχουν και τον έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, την υποχρεωτική σήμανση των ζώων, στοιχεία του (DNA) γενετικού υλικού κλπ..  

Στην εν λόγω επιτροπή προβλέπεται να συμμετέχουν μέλη φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του δήμου, κτηνίατρος, επαγγελματίας εκπαιδευτής, όπως ισχύει και σήμερα.
Το Σχεδίου Νόμου, όπως έχει διαμορφωθεί, ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κτηνιάτρων, αλλά και πλήθους φιλοζωικών οργανώσεων.
Ένα δεσποζόμενο ζώο μπορεί να έχει μία γέννα δια βίο του,  μετά από άδεια που θα χορηγείται από την Πενταμελή Επιτροπή διαχείρισης ζώων συντροφιάς.

Η στείρωση παρέχεται ως εναλλακτικό μέσο, δεν είναι υποχρεωτική.
Προβλέπεται εναλλακτική λύση για τους κηδεμόνες  ζώων,  που δεν επιθυμούν την  στείρωση στο ζώου τους, με την υποχρέωση να αποστέλλουν μέσω του κτηνιάτρου δείγμα γενετικού υλικού στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυση του DNA Ζώων Συντροφιάς, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ώστε να διασφαλίζεται η εύρεση των ζώων, ακόμα και αν εγκαταλειφθούν και οι ιδιοκτήτες τους, όπου στην συνέχεια θα έχουν όλες τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Από πλευράς των δήμων δίνεται η δυνατότητα, παροχής  ¨κουπονιού¨ για την σήμανση, καταγραφή και στείρωση ή και μείωση των δημοτικών τελών έως και 10%, ως μπόνους επιβράβευσης και  συνέπειας στους κηδεμόνες των ζώων, όσον αφορά την φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αλλά και ιδιοκτήτες ζώων θα έχουν τον χρόνο να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις, καθώς
η υποχρέωση στείρωσης του ζώου ή αποστολής δείγματος γενετικού υλικού προβλέπεται να ισχύσει από τον Μάρτιο του 2022, όπως η επιβολή διοικητικών – ποινικών κυρώσεων από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι αρμοδιότητες τις οποίες θα αναλάβουν οι δήμοι,
είναι αρκετές και θα συνοδεύονται από μεταφορά αντίστοιχων πόρων, όπως η αύξηση τουλάχιστον 15% των ΚΑΠ σε πρώτη φάση.

Επίσης, η δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα «Άργος» που προβλέπεται από το Σχέδιο Νόμου θα φέρει χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ στους δήμους ,
προκειμένου να δημιουργήσουν καταφύγια και να προμηθευτούν εξοπλισμόγια όσους δεν διαθέτουν, ή για την βελτίωση των εγκαταστάσεων τους, που έχουν ήδη !!!
Παράλληλα προβλέπεται ποσόν την τάξεως 15 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για τα ετήσια λειτουργικά έξοδα των δήμων σχετικά με όλα όσα ορίζει το νέο πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, για θέματα που σχετίζονται με την κτηνιατρική φροντίδα, τη σήμανση και τη στείρωση.

Ο Δήμαρχος όμως
αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει σε όλες τις μέχρι σήμερα ερωτήσεις , που έχουν φιλοξενηθεί  από την δικτυακή σελίδα και blog  της ReplayNews για τον τομέα της φιλοζωίας, την διαχείριση των αδέσποτών ζώων και την ευζωία τους,
από την στιγμή που επέλεξε να απαντά ο ίδιος κι όχι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου, Γιώργος Φελλάς.

Ερωτήσεις που δεν είναι μόνο δίκες μου, αλλά διατυπώνει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.  

1. Από πληροφορίες που υπάρχουν, γνωστές σε όλους μας,
ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου διατηρεί μη αδειοδοτημένο χώρο που φιλοξενεί περίπου 13 σκύλους και αρκετό αριθμό γατών.
Τί θα γίνει με αυτόν τον χώρο και κατά πόσο ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος για την ευζωία των ζώων και κατά πόσο τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα  ?

2. Εφόσον υπάρχουν αυτές οι ανάγκες,  γιατί μέχρι σήμερα ο δήμος Μοσχάτου Ταύρου άφησε να εκπνεύσει το πρόγραμμα ¨Φιλόδημος¨ που χρηματοδοτούσε την κατασκευή ενός πλήρως εξοπλισμένου καταφυγίου ?

3. Στο Δελτίο Τύπου την 17 Ιουνίου 2021, μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά για το συμβάν της δηλητηρίασης των 12 γατών, ενώ δεν απαντώνται ερωτήσεις για τα πάρα πάνω.

Αναφέρεται συγκεκριμένα για την μηνυτήρια αναφορά  που υπέβαλε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου, αλλά δεν αναφέρεται η ημερομηνία κατάθεσης.
Επίσης αναφέρεται, ότι έχει γίνει αναφορά του ονόματος της καταγγέλλουσας στην μηνυτήρια αναφορά, αλλά 
δεν αναφέρεται αν έχει γίνει αναφορά στο όνομα της δράστριαςπράγμα που ο αντιδήμαρχος γνωρίζει και μάλιστα έχει προβεί σε συστάσεις..
Πότε λοιπόν έγινε η μηνυτήρια αναφορά, γιατί έγινε προς παντός υπεύθυνου και δεν αναφέρθηκε το όνομα της δράστριας ?    

Είναι ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων από την διοικούσα παράταξη για το επί σειρά ετών μεγαλόπνοο έργο της !

Δημοφιλή Άρθρα