Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Φιλοζωία και ο κατεξοχήν αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου !

Ο δεύτερος σε δημοφιλία Δημοτικός Σύμβουλος της Διοικούσας Παράταξης του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, βάσει σταυροδοσίας των εκλογών του Μαΐου 2019, είναι ο Γιώργος Φελλάς.



Είναι όμως και ο Αντιδήμαρχος που θέλει να μη συνδέει το όνομά του με την Αντιδημαρχία Πρασίνου, αφού σε αναρτήσεις του,  που διατηρεί προσωπικό λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  αναφέρεται μόνο ως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού !!! 
Σχ. Αναρτήσεις :
Γιώργος Φελλάς, Αντιδήμαρχος ? Δήμου Μοσχάτου Ταύρου – 31 Δεκ. 2020 »


Π
έραν των αρμοδιοτήτων του Αντιδημάρχου Πρασίνου για την περιποίηση – συντήρηση και τον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων του πρασίνου στον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου,
στις αρμοδιότητες του βρίσκεται και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς !!!

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Μοσχάτου Ταύρου, Γιώργος Φελλάς,
βρίσκεται σε αυτή την θέση για δεύτερη συνεχόμενη θητεία και είναι απορίας άξιον, από την στιγμή που εμφανώς  υπάρχει έλλειμμα να παρακολουθήσει τις ανάγκες  της Αντιδημαρχίας Πρασίνου, η οποία είναι ιδιαίτερα νευραλγική,
τόσο για την συντήρηση των Πρασίνων σημείων του Δήμου, σε Πάρκα, Πλατείες κλ..,
όσο και για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που δηλώνει τον πολιτισμό κάθε κοινωνίας !!!  

Σήμερα θα αναφερθούμε αποκλειστικά και μόνο με τις ελλείψεις – παραλήψεις και την ανεπάρκεια που εμφανίζει ως προς την Διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς !!!

Με βάση του ισχύοντος Νομοσχεδίου, άρθρου 9 – θα έπρεπε να έχει συγκροτηθεί σχετική Πενταμελής Επιτροπή Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, η οποία αποτελείται από   
Δύο μέλη που ορίζονται από φιλοζωικά σωματεία & οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων και δραστηριοποιούνται στον δήμο, εν προκειμένω Μοσχάτου Ταύρου.
Ένα μέλος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι κτηνίατρος, που ορίζεται από τον οικείο δήμο, ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ελλείψει αυτού, άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.
Ένα μέλος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής, μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.  Ελλείψει αυτού, εκπαιδευμένος υπάλληλος του οικείου δήμου.
Ένα μέλος, ως εκπρόσωπος που ορίζεται από τον οικείο δήμο, με τον αναπληρωτή του.

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Μοσχάτου Ταύρου, Γιώργος Φελλάς,
από τον Αύγουστο 2020 είχε υποσχεθεί, ότι θα γινόταν συνάντηση μεταξύ των μελών φιλοζωικών σωματίων του Δήμου για να προβεί στην συγκρότηση της Πενταμελούς Επιτροπής, πράγμα που δεν έγινε ποτέ !!!

Ο ίδιος αποδίδει την ανυπαρξία της Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτών Ζώων Συντροφιάς στην κακή σχέση μεταξύ των Φιλοζωικών Σωματείων, ενώ εξ όσων γνωρίζω, ποτέ δεν τα έχει καλέσει με επίσημη πρόσκληση για την σύστασή της, παίζοντας το παιγνίδι «της γάτας με τον σκύλο» !!!
Προσωπικά το είχα συζητήσει μαζί του και θα βρισκόμουν κι εγώ για να διαπιστώσω την κακή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα Φιλοζωικά Σωματεία.. αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ !!!

Στον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου υπάρχουν Τρία Φιλοζωικά Σωματεία
δ) μια ΜΚΟ πανελλαδικής εμβέλειας

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι

δύο εκ των αναφερομένων Φιλοζωικών Σωματείων και ΜΚΟ, γνωρίζω ότι έχουν διατυπώσει την πρόθεση συνεργασίας και συμμετοχής τους για την σύσταση πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου !!!

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να ισχύει το επιχείρημα του αρμοδίου Αντιδημάρχου, ότι τα Φιλοζωικά Σωματεία μεταξύ τους δεν συνεργάζονται,
όταν ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής δεν έχει μπει καν στην διαδικασία να τα καλέσει.. ?
Εάν φυσικά κάποιο από αυτά δεν θέλει να συμμετέχει, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και μόνο !!!
Αυτό όμως μπορεί να γεννά άλλα ερωτήματα, που τα αφήνω στην κρίση των αναγνωστριών και αναγνωστών, αλλά δεν είναι της παρούσης.. !!!


Ενώ το Νέο Νομοσχέδιο Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς & Αδέσποτων,
από το πρώτο Σχέδιο Νόμου έγιναν αρκετές τηλεδιασκέψεις από φορείς της Αυτοδιοίκησης, λαμβάνοντας μέρος πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχοι,  Φιλοζωικά Σωματεία και ΜΚΟ πανελλαδικά για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά και Δημοσιογράφοι υποβάλλοντας ερωτήσεις, όπου έλαβα μέρος κι εγώ.

Όμως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, Γιώργος Φελλάς υπήρξε παντελώς απών, αν όχι αδιάφορος ! 

Σε δημόσια διαβούλευση υπήρξε το δεύτερο Σχέδιο Νόμου, όπου έλαβαν μέρος πολλοί Αυτοδιοικητικοί, Βουλευτές, Φιλοζωικά Σωματεία και ΜΚΟ, όπου και έκλεισε την 20 Μαΐου 2020.

Εκείνος επέλεξε να παραμείνει εκτός της διαδικασίας !!!

Προς ενημέρωσή του, Αντιδημάρχου Πρασίνου, Γιώργου Φελλά, ενώ υπήρξε συνάντηση την 18η Μαΐου 2020, μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του Δημάρχου Μοσχάτου Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου για ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου, ουδείς λόγος φαίνεται να έγινε για το επίμαχο Σχέδιο Νόμου της Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς, όπου να σημειωθεί, ότι το σχετικό Νομοσχέδιο έχει επιμεληθεί και φέρνει προς ψήφιση στην Βουλή, ο ίδιος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας !!!

Ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιώργος Φελλάς, αντί να αδράξει της ευκαιρίας, έστω και μέσω του Δημάρχου και να βάλει στην ατζέντα του σχετικά ερωτήματα, επέλεξε να απέχει !!!

Μήπως υπήρξε κάποια ενημέρωση ή διατύπωσε κάποια άποψη για το Σχετικό Σχέδιο Νόμου από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και δεν το πήραμε χαμπάρι ?

Δεν νομίζω !!!

Επί υπουργίας Τσιρώνη, όταν οι Δήμοι ερωτήθηκαν πανελλαδικά εάν έχουν ιδρύσει καταφύγια ή χώρος προσωρινής φιλοξενίας, όπως ορίζει ο 4039/12, ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου, με αρμόδιο Αντιδήμαρχο τον Γιώργο Φελλά, όσο θυμάμαι απαξίωσε ακόμη και να απαντήσει.
Εκ των υστέρων, χάθηκε η ευκαιρία να μπει σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ο Δήμος και να αποκτήσει το δικό του καταφύγιο !
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έφερε την ονομασία «Φιλόδημος» όπου μετά από παράταση εξέπνευσε τον Φεβρουάριο του 2020 !!!

Έχω δε την πληροφόρηση, ότι στον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου λειτουργεί Μη Αδειοδοτημένος χώρος, ως καταφύγιο ή χώρος προσωρινής φιλοξενίας ζώων και μάλιστα ότι γίνεται χρήση μόνο από το ένα εκ των Φιλοζωικών Σωματείων του Δήμου.
Θα ήθελα να μας απαντήσει ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος, εάν αυτή η πληροφορία ευσταθεί ή όχι ?

Επίσης, θα ήθελα να μας πληροφορήσει για το πρόγραμμα γατών του Δήμου.
Εάν κάποιο πρόγραμμα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ισχύ ?
Εάν ναι, για πόσους μήνες και το χρονικό διάστημα που παραμένουν σε ισχύ ?
Και κατά πόσο η ανάθεση, γίνεται μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού ή απευθείας ανάθεση σε κτηνίατρο ?     

Ένα εξίσου ενδιαφέρον ερώτημα, μεταξύ των άλλων που χρήζουν απάντηση, 
είναι κατά πόσο υπάρχει στην σκέψη του αρμοδίου Αντιδημάρχου, Γιώργου Φελλά, ή έχει προγραμματίσει ή σχεδιάσει κάποιο πλάνο για την ύπαρξη «Πάρκων Αναψυχής Ζώων» στον Δήμο Μοσχάτου Ταύρου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης όλων των κατοίκων του Δήμου ?
Να τον προλάβω δε, εκτός του «Πάρκου των Ενόπλων Δυνάμεων» που μάλλον θα πρόκειται για το μοναδικό στον Δήμο, αλλά και δεν θα είναι προσβάσιμο, λόγω απόστασης για όλους τους κατοίκους, όπως όλοι καταλαβαίνουμε !

Όλοι θυμόμαστε τον ντόρο που είχε γίνει για την τοποθέτησή Ταϊστρών – Ποτιστρών, ενώ σήμερα δεν έχουν την ανάλογη αξιοποίηση !!! 

Κάποιος αριθμός ταϊστρών – ποτιστρών, τοποθετήθηκαν πέρυσι μετά από δωρεά του Κοινοτικού Συμβούλου, Δημήτρη Αρίστου.
Σήμερα μετά από παρέλευση 12 μηνών, βλέπουμε σε βίντεο και φωτογραφίες να φιγουράρουν στους χώρους σκουριασμένες και απαξιωμένες !

Είναι αλήθεια, ότι άργησα να γράψω αυτό το άρθρο προσπαθώντας να βρω κάτι θετικό που έχει γίνει στον τομέα της Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, στο Δήμο Μοσχάτου Ταύρου.  

Παρακαλώ να μου θυμίσεις Γιώργο, ή να μου θυμίσετε οι αναγνώστριες και αναγνώστες, αν έχει γίνει κάτι..

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος


Υ.Γ. Τις επόμενες ημέρες έρχεται σχετικό άρθρο για την συντήρηση και την καθαριότητα των πράσινων χώρων, πάρκων, πλατειών, δένδρων κλ.. του Δήμου και τα όσα έχουν προβλεφθεί από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πρασίνου !!!    

Δημοφιλή Άρθρα