Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Είναι η Όχι – παράνομη η τοποθέτηση Υπαίθριων Διαφημιστικών Πινακίδων ?



Είναι η Όχι – παράνομη η τοποθέτηση Υπαίθριων Διαφημιστικών Πινακίδων σε Δήμους.. όταν δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και γνωμοδοτήσεις, καθώς δε πληρώνονται επί σειρά ετών Δημοτικά Τέλη ?

Αφορμή του μηνύματος που έστειλε ο Περιφερειάρχης Γεώργιος Πατούλης  ¨Μηδενική ανοχή στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες¨ προς την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους της Αττικής τόνισε πως ¨ Όποιος δεν συμμορφώνεται με τους νόμους, θα τον καταγγέλλουμε – φωτογραφίζοντας την παράβαση και θα πηγαίνει στον εισαγγελέα, ενώ θα επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα ¨

Διερωτάται η Replay News,
μετά από καταγγελίες πολιτών για υπαίθριες πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στους δήμους τους – από διαφημιστική εταιρεία, σε 20 περίπου Δήμους, εντός ή εκτός Αττικής, έχει στα χέρια της – τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, τις συμβάσεις μεταξύ Δήμων και Διαφημιστικής Εταιρείας – όπου υπάρχουν, καθώς και τις Αρνητικές Αποφάσεις των Περιφερειών – όπου υπάρχουν !
Εκ των καταγγελιών, εγγράφων και των στοιχείων φαίνεται – να μην έχουν τηρηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την νομιμότητα της τοποθέτησης των υπαίθριών πινακίδων – σε διάφορα σημεία εντός των ορίων εκάστοτε Δήμου  – εκ των 20 Δήμων περίπου της Ελλάδος , με τις συγκεκριμένες υπαίθριες πινακίδες.

Πιο συγκεκριμένα,
η ReplayNews, έχει έρθει σε τηλεφωνική επαφή – με τους αντίστοιχους Δημάρχους, τους γ.γ. και νομικές  υπηρεσίες του Δήμου, σε 8 Δήμους από την 3η Σεπτεμβρίου 2019, ζητώντας να μάθει για την νομιμότητα των πινακίδων και εάν τηρήθηκαν από την Δημοτική Αρχή οι απαραίτητες διαδικασίες – ώστε η τοποθέτηση των πινακίδων να θεωρούνται νόμιμες !

Τα προβλήματα που φαίνονται να υπάρχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι η έλλειψη των πάρα κάτω απαραίτητων εγγράφων :
α)  Γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας – για την έγκριση τοποθέτησης των υπαίθριων πινακίδων, ενώ στις περισσότερες αυτών υπάρχει  ¨Αρνητική Απόφαση¨  της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας ή σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει καθόλου !
β) Δεν υπάρχει ¨ Κανονιστική ¨ για τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί οι υπαίθριες πινακίδες.
γ) Δεν υπάρχει Σύμβαση με τον Δήμο – ενώ το μόνο που υπάρχει είναι μια ξερή απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και μόνο !


Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση – είτε υπάρχει Σύμβαση μεταξύ Δήμου και Διαφημιστικής εταιρείας, είτε όχι – είτε υπάρχει μόνο απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  - ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ  ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ !
Να σημειωθεί, ότι  
αν και αναφέρεται –  σε κάθε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η είσπραξη Δημοτικών Τελών –  κανένας δήμος από τους 8 δήμους δεν έχει εισπράξει μέχρι σήμερα Δημοτικά Τέλη, όπως  υποχρεούται ανεξαρτήτως της αποφάσεως του Δ.Σ. – εφόσον η είσπραξη Δημοτικών Τελών επιβάλλεται από τον Νόμο – σε κάθε περίπτωση !

Από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και Συμβάσεις – που έχει στα χέρια της η ReplayNews,  έχει διαπιστωθεί πως ουδέποτε μέχρι σήμερα, έχουν πληρωθεί Δημοτικά Τέλη από την εταιρεία προς τους Δήμους ! 

Να σημειωθεί, επίσης, ότι
αυτό το καθεστώς των υπαίθριων πινακιδίων, υφίσταται στους Δήμους από το 2015 και εντεύθεν – ενώ ανανεώνονται διαφημίσεις, από τοπικούς επιχειρηματίες, διαφημιζόμενους να πληρώνουν ενοίκιο για το διαφημιστικό χώρο – ενώ η εταιρεία εισπράττει το διαφημιστικό κόστος  – ενημερώνει στους διαφημιζόμενους, ότι μέσα σε αυτό το ποσόν βρίσκονται και τα Δημοτικά Τέλη προς τους Δήμους – η εταιρεία φαίνεται να μην αποδίδει επί σειρά ετών στους περισσότερους των Δήμων, Δημοτικά Τέλη !  

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι κάθε Δήμος έχει τουλάχιστον 10 πινακίδες και φτάνουν μέχρι 20 και 25 πινακίδες ανά Δήμο.
Όταν λοιπόν από την εταιρεία εισπράττονται χιλιάδες ευρώ / Δήμο – εκείνη, αποδίδει στον Δήμο – [Ο] Μηδενικά – Δημοτικά Τέλη !!!

Εύλογο είναι να αναρωτηθούν οι πολίτες των Δήμων και επαγγελματίες – γιατί οι Δημοτικές Αρχές «κάνουν τα στραβά μάτια» ?
Δεν εισπράττουν Δημοτικά Τέλη – όταν υπάρχει σύμβαση με τον Δήμο ?
Δεν επιβάλλουν πρόστιμα για παράνομη  τοποθέτηση πινακίδων – όταν δεν υπάρχει σύμβαση με τον Δήμο ?
Γιατί δεν επιβάλλουν στην διαφημιστική εταιρεία την απομάκρυνση των πινακίδων – τη στιγμή που δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες και απαιτούμενες εγκρίσεις για την νομιμότητα της  τοποθέτησή τους ? 

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω,
κρατώντας την δημοσιογραφική δεοντολογία ενημέρωσα όλους τους Δημάρχους προσωπικώς –  οι οποίοι έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον – ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε να μιλήσω και με τον Γενικό Γραμματέα ή την Νομική Υπηρεσία του Δήμου – έχοντας την διαβεβαίωση, ότι θα επιληφθούν του θέματος  και θα ενημερώσουν για τα μέτρα που θα επιβάλλουν   ώστε στο  Δήμος τους να επικρατήσει η πλήρης νομιμότητα !
Είναι ο λόγος που δεν αναφέρονται τα ονόματα των Δημάρχων και Δήμων – δίνοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την επίσημη απάντηση τους, ως προς τις  ενέργειες τους.
Ας μην ξεχνάμε, το επιφορτισμένο πρόγραμμα που είχε κάθε Νέα Δημοτική Αρχή  από την 1η Σεπτεμβρίου – να ψηφίσει Πρόεδρο Δ.Σ. – να τοποθετήσει Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους –  Προέδρους σε Δημοτικούς Οργανισμούς  – καθώς να ξεκινήσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί..

Το θέμα παρακολουθούμε και σύντομα θα ενημερωθείτε για τις αποφάσεις κάθε Δημάρχου και Δημοτικής Αρχής – για την είσπραξη Δημοτικών Τελών ή  επιβολή προστίμων για τα προηγούμενα χρόνια, την απομάκρυνση των πινακίδων (μέχρι την πλήρη νομιμοποίηση τους),      
καθώς θα συνεχίσουμε και στον έλεγχο της διαδικασίας τοποθέτησης πινακίδων και των υπολοίπων Δήμων.

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος        

Δημοφιλή Άρθρα