Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Πλατεία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Επετειακό 2019 - 2021

Πολλά είναι αυτά που ειπώθηκαν για την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας του Μοσχάτου, φέρουσα το όνομα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ομώνυμο της εκκλησίας !


Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, 
κατέθεσε την σχετική μελέτη 14/2017, όπου στην συνέχεια εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής τον Οκτώβρη του 2018, ενώ ακολούθησε η προκήρυξη του διαγωνισμού την από 13 Νοεμβρίου 2018 για την ανάδειξη αναδόχου του έργου, ύψους προϋπολογισμού 1.264.622,80€, καταλήγοντας ο ανάδοχος να αναλάβει το έργο με έκπτωση 54,95% του προϋπολογισμού, 584.144,36€


Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε την 5η  Απριλίου 2019.

Εχθές, 5 Απριλίου 2021,

το έργο της πλατείας είχε επετείο κλείνοντας δύο χρόνια, χωρίς να έχει παραδοθεί, με πλύστες «τεχνικές αστοχίες» ή αν θέλετε καλύτερα με αστοχίες ώστε η πλατεία να μην είναι εύχρηστη για τους δημότες και επισκέπτες της, κάθε ηλικίας και ιδιαιτερότητας, όπως τουλάχιστον φαίνεται 
και αναφέρω μερικές,

Παγκάκια να βρίσκονται επάνω στο γρασίδι, 
που θα πρέπει να διασχίσει κάποιος το γρασίδι για να φτάσει και να καθίσει ακουμπώντας πάντα τα πόδια του σε αυτό ! Καταργώντας την μέχρι σήμερα επισήμανση "μη πατάτε το γκαζόν"    

Μερικά από τα παγκάκια βλέπουν πλάτη την πλατεία και των μνημείων που φιλοξενεί.

Ράμπες αμαξιδίων παιδικών ή αναπήρων, 
οδηγούν στο γρασίδι, λες και είναι εύκολη η μετακίνηση των αμαξιδίων ή περιστροφή τους.

Υπάρχει υψομετρική διαφορά από το έδαφος περίπου στο 1,00μ., ενώ δεν υπάρχει προστατευτικό κάγκελο και είναι εύκολο κάποιος να βρεθεί από κάτω..

Υπάρχει σχάρα αποχέτευσης στους πεζόδρομους, με ανοίγματα που εύκολα μπορεί να σκαλώσει τακούνι γυναικείο.
Από τον πεζόδρομο που βρίσκεται στο πίσω μέρος της πλατείας, υπάρχει κακοτεχνία που θα λιμνάζουν τα νερά.. κι ας έχει πιο κάτω φρεάτιο ομβρίων υδάτων.   
Οι επίπεδοι πίδακες νερού – σιντριβάνια, 
θα χαρίσουν σε πολλούς την δυνατότητα να βρεθούν αντιμέτωποι με το νερό, όταν φυσάει.. και πιστεύω να μην βρίσκονται μέσα, από την στιγμή που δεν έχουν πέριξ αυτών κάποιο προστατευτικό διαχωριστικό.

Πέραν της καθυστέρησης της παράδοσης, 
που την ευθύνη φέρει αποκλειστικά η Διοικούσα παράταξη της Δημοτικής Αρχής, ευθύνη φέρουν και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, που ψήφισαν το έργο, ενώ 
φαίνεται να μην διάβασαν την χωροταξία - διαμόρφωση της πλατείας, ώστε να προβούν σε παρατηρήσεις, βελτιώσεις κλ.. αν και γι' αυτόν τον λόγο ακριβώς τους ψηφίζουμε
Αλλά θα μου πείτε, 
κάποιοι υπέγραφαν μνημόνια που δεν είχαν διαβάσει και σήμερα είναι Υπουργοί !!!

Όσο για την Διοικούσα παράταξη, 
μόνο δικαιολογίες με τρίμηνες ή εξάμηνες παρατάσεις ακούω και μάλιστα κάποιες εξ’ αυτών, έχω γράψει εγώ, μετά από ενημέρωση που είχα από τους αρμοδίους..

Αντί λοιπόν, να βγουν να ζητήσουν συγγνώμη όσοι ψήφισαν αυτό το έργο, ενώ 
δεν γνώριζαν, άλλοι επαίρονται κι άλλοι μιλούν για καθυστερήσεις.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι 
δεν ευθύνονται όσοι δεν ψήφισαν αυτό το έργο, όπως ο Σταμάτης Καζαντζής, όσοι δεν ήταν Δημοτικοί Σύμβουλοι, όπως ο Θανάσης Ντερέκας και Μπάπμης Μπιλίνης, αλλά και όσοι εξελέγησαν για πρώτη φορά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.  

Μεγάλη μου παράληψη, θα ήταν να μην αναφερθώ στην συγγνώμη του Γιώργου Δαμηλάκου, ο οποίος ακριβώς μετά την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του, δήλωσε συγγνώμη από την τοπική κοινωνία για την ψήφιση του έργου της Πλατείας και μέχρι σήμερα είναι και ο μοναδικός.

Η πλατεία, όμως δεν καινοτομεί μόνο στον χρόνο καθυστέρησης και τις όποιες δυσλειτουργίες έχει..

Φιλοξενεί και τρία μνημεία, του αγνώστου στρατιώτη, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Αειμνήστου, Δημάρχου, Ταξιάρχη Παπαντώνη. Μη μου πείτε ότι σκέφτεστε, αυτό που σκέφτομαι ?

Επίσης είναι η μοναδική πλατεία στην Ελλάδα,
που Δημοτική Αρχή προσπάθησε να της αλλάξει όνομα, μη υπολογίζοντας την ιστορικότητά της, την ύπαρξη της εκκλησίας και τον ρόλο που έπαιξε στην ανάπτυξη της Πόλης.

Φυσικά και είμαι αντίθετος στην διπλή ονομασία της Πλατείας Μεταμόρφωσης, για τρεις σημαντικούς λόγους, όπως έχω ξανά γράψει άλλωστε, από τότε που η δημοτική Αρχή ψήφισε μια τέτοια «απαράδεκτη πρόταση»   

α) Κανείς Χ.Ο. δεν μπορεί να υποβαθμίσει ή να εξισώσει την μνήμη ενός θνητού ανθρώπου με τον Ιησού Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους της Χριστιανοσύνης,
β) Ουσιαστικά δεν δίνεται η πρέπουσα Τιμή στην μνήμη του Αειμνήστου, Ταξιάρχη Παπαντώνη, όταν η τοπική κοινωνία δεν αναφέρει την πλατεία με το όνομα του και φυσικά πολύ καλά κάνει..

Οι μόνοι που αναφέρονται στην πλατεία με το όνομα του Αειμνήστου Ταξιάρχη Παπαντώνη είναι ορισμένες δημοτικές παρατάξεις.  

Κι γι’ αυτή την απόφαση, αντίθετος ήταν ο Θανάσης Ντερέκας και ο Σταμάτης Καζαντζής !!!  


Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος    

Δημοφιλή Άρθρα