Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Εμβληματικά Σφαγεία Ταύρου – ΟΧΙ μόνο δεν είναι Ιστορικής Σημασίας Σύμβαση, αλλά..

Κάποιοι κύκλοι της διοικούσας Παράταξης του Δημάρχου Μοσχάτου Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου θέλουν μάταια να βαπτίσουν την σύμβαση της αποκατάστασης των καμένων κτιρίων που βρίσκονται στα Σφαγεία Ταύρου ως «ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ» αλλά έρχεται η ίδια η ιστορία και τα γεγονότα να τους διαψεύσουν πανηγυρικά !


Δ
ιαβάζοντας κάποιος την παλαιά αρθρογραφία διαπιστώνει, ότι 
το 1997 – ημέρα Τετάρτη, 14 Μαΐου, πριν 24 χρόνια έγραφε ο ¨Ριζοσπάστης¨ για τα εμβληματικά Σφαγεία του Ταύρου

« Είναι ένα ιστορικό γεγονός. Μετά από 18 χρόνια αγώνα ο χώρος αυτός θα μετατραπεί σε στολίδι για την πόλη που θα εξυπηρετήσει και την ευρύτερη περιοχή » 
τόνιζε ο τότε Δήμαρχος Ταύρου, Αείμνηστος Παναγιώτης Βακαλόπουλος στην ομιλία του.

Και στην συνέχεια,

« Ο χώρος αυτός υποβάθμιζε την περιοχή, καθώς ήταν εστία μόλυνσης, ήταν όμως και χώρος εργασίας και ζωής. Με τη διαμόρφωσή του θα μετατραπεί σε χώρο αναψυχής, πολιτισμού και άλλων δραστηριοτήτων » 
είχε πει τότε στους μαθητές ο Δήμαρχος Ταύρου και τους υποσχέθηκε σύντομα το πρώτο γλέντι εκεί.

Η φωτογραφία είναι από παλαιό αρχείο που παρουσιάζει την εικόνα στο εσωτερικό του χώρου των Δημοτικών Σφαγείων του Ταύρου !

Ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος από την πλευρά του επισήμαινε, ότι
« η συνεργασία που ξεκίνησε πριν από μήνες θα λύσει μια εκκρεμότητα δεκαετιών και σε λίγο καιρό ο χώρος θα γίνει αγνώριστος »

Το ίδιο άρθρο κάνει αναφορά για Σχέδιο Πλάνο – έχοντας εξασφαλίσει ήδη το απαιτούμενο χρηματικό ποσόν.

«Ο Δήμος Ταύρου για την αναμόρφωση του χώρου έχει εξασφαλίσει ήδη ένα δισεκατομμύριο δραχμές.

Το σχετικό πλάνο προβλέπει, ότι σε τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία υπόγειου γκαράζ, ενώ μέχρι τα μέσα του 1998, θα έχουν δημιουργηθεί χώροι πρασίνου και αναψυχής, βιβλιοθήκη, νεανικό στέκι, αναψυκτήριο κ.ά.»

Ολόκληρο το άρθρο: Πάρκο, επιτέλους,τα Σφαγεία !!! Υπογράφει ο Γιώργος Μιχαηλάρης.

Ερχόμενοι στο σήμερα βλέπουμε, ότι
ο ιστορικός χώρος των Σφαγείων δεν έχει αλλάξει.. Αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε από φωτογραφικό υλικό μόλις 12 ημερών είναι, ότι αντί να αδειάζει ο εσωτερικός χώρος των Σφαγίων από φερτά υλικά, διάφορα οικοδομικά υλικά, λάστιχα, ξύλα, σακαράκες κλ.. αυτός γεμίζει κι έτσι όπως πάει θα συναγωνίζεται την παραλία.. τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι φωτογραφίες, ενώ πριν μερικούς μήνες που είχα επισκεφθεί τον χώρο, τώρα φαίνεται να έχει πάρει «μπόι» !!!  

Τώρα για το ποιος ευθύνεται, ας βγουν να μας απαντήσουν για την συνεχή συσσώρευση..  οι πολιτικοί προϊστάμενοι του Δήμου !

Κάποια στιγμή επισκεπτόμενος το χώρο εξωτερικά, μετά από επικοινωνία που είχα με κάτοικο του Ταύρου, διαπίστωσα την σαθρή κατάσταση των εξωτερικών τοιχίων των Σφαγείων του Ταύρου.

Το φωτογράφησα, όπου και σας το παρουσιάζω.

Α
ν και βγάζει μάτια η επικινδυνότητά του, να κατακρημνιστεί από διάφορες αιτίες, όπως 
έναν μικρό σεισμό, από τους συνεχείς κραδασμούς του οδοστρώματος ή θα έλεγα καλύτερα από τις συνεχείς ταλαντώσεις που δέχεται από την κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και ακόμη από μια βροχόπτωση κλ..





Ας δούμε όμως τι λένε και οι ειδικοί Γεωτεχνικοί – Τεχνολόγοι  επί του θέματος ?

Τ.Ε.Ι. Πειραιά, Σεπτέμβριος 2013. Πτυχιακή Εργασία με θέμα «το τρίγωνο των Σφαγείων του Ταύρου» του τότε φοιτητή  Βίγλα Κωνσταντίνου, με Επιβλέποντα  Καθηγητή τον Γραικούση Γεώργιο.
Αναφέρει στην μελέτη του, μεταξύ πολλών άλλων (73ων Σελίδων)
«Ο μανδρότοιχος πέραν του κτιρίου Α2, ο οποίος εκτείνεται μέχρι την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, χρήζει άμεσων επισκευών. Ο λειτουργικός σκοπός του, δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί από την παρούσα κατάστασή του, αφού έχει υποστεί σημαντικές φθορές.» (Σελ.41) 

Εδώ λοιπόν γεννάται το εύλογο ερώτημα & χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά όλοι μας λυπηθήκαμε για την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστησαν τα κτίρια των Σφαγείων, αλλά χαρήκαμε που δεν υπήρχε τραυματισμός..

Εάν πέσει ο μαντρότοιχος και προκαλέσει την όποια υλική ζημία ή ακόμη περισσότερο προκαλέσει σωματική βλάβη σε διερχόμενους πολίτες επί του πεζοδρομίου, ποιος θα ευθύνεται  ?

Μπορούν να μας πουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικής Υπηρεσίας, Γιάννης Σάββας & Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Φελλάς, εάν συμφωνούν με αυτή την επικινδυνότητα  
Κι εάν ναι, μπορούν να μας απαντήσουν, αν έχουν προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες  για την αποφυγή κάποιου ενδεχόμενου κίνδυνου και για την αναγκαία επισκευή του μαντρότοιχου, από την στιγμή που έχει κριθεί από τους ειδικούς επικίνδυνη ?

Κλείνω λέγοντας,   
για ποια λοιπόν «Ιστορικής Σημασίας Σύμβαση» μιλάτε, όσοι μπορείτε να το ξεστομίζετε και να το γράφετε ???

Μιλάμε για μια σύμβαση «αποκατάστασης των καμένων κτιρίων» που υπογράφηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 23 Απριλίου 2021, στο πρώην Δημαρχείο του Ταύρου, όπως πολύ ορθώς αναφέρεται  ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, χωρίς φανφαρονισμούς και φούμαρα !!!   

Ήταν μια σύμβαση που είχε ήδη αναγγελθεί από την οδυνηρή ημέρα της πυρκαγιάς των Δημοτικών Σφαγείων, την 23η Απριλίου 2020 !!!

Είχα αναφερθεί τότε στην «ΑΚΑΡΙΑΙΑ» αντίδραση του Δημάρχου, Ανδρέα Ευθυμίου, να καλέσει τον πρώην Υπ. Εσ., Τάκη Θεοδωρικάκο, όπου εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση με την παρουσία του, δίνοντας λύση για την πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία του πολιτιστικού πολυχώρου που στεγάζεται στα Δημοτικά Σφαγεία Ταύρου !!!      

Θα πρέπει επίσης να πούμε, ότι αποδείχθηκε να είναι μια «λευκή επιταγή» μετά αντικρίσματος κι όχι όπως πολλοί εκ των αντιπολιτευόμενων την έλεγαν « άνευ αντικρίσματος » - εξαιρώντας τον Δημοτικό Σύμβουλο, Σταμάτη Καζαντζή, ο οποίος απ' ότι θυμάμαι κράτησε αντίθετη στάση !!!
Μην ξεχνάμε ότι ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο και τον δεσμό ετών αδελφικής φιλίας με τον Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος ήταν κι εκείνος αρωγός της όλης προσπάθειας που έκανε ο Ανδρέας Ευθυμίου !!!

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος


Φωτογραφικό Υλικό από τον εσωτερικό χώρο & μαντρότοιχο των Δημοτικών Σφαγείων του Ταύρου








 






Δημοφιλή Άρθρα