Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Μην μαδάς την Μαργαρίτα...


Το ποιος είναι αρμόδιος για την εκκένωση της πόλης του, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα σε περίπτωση εκτεταμένης πυρκαγιάς, προσδιορίζεται με σαφήνεια, από την Γενική Γραμμάτια Πολιτικής Προστασίας και Δ/νση  Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.   

Ας το πάρουμε λίγο από την αρχή και ας δούμε ότι ο Δήμαρχος και η Διοικούσα Δημοτική Αρχή είναι η άμεσα υπεύθυνη για την προετοιμασία και εξασφάλιση ελαχιστοποίησης του κινδύνου πυρκαγιάς, αναλαμβάνοντας προγενέστερα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.   
   Δράσεις των Δήμων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
  Προληπτικά - προκατασταλτικά έργα των Δήμων που συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών.
  Προπαρασκευαστική σύγκληση Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων των Δήμων (Σ.Τ.Ο.) για την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
  Δράσεις αυξημένης ετοιμότητας των Δήμων για τις περιοχές που το επόμενο 24-ωρο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.
Σελ. 34, 35, 36

Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, την ευθύνη συντονισμού φέρει αποκλειστικά  
  ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή.
Μετά από εισήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον Δήμαρχο, ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και να διατάξει την εκκένωση της περιοχής κάτω από συγκεκριμένο σχέδιο.
Αναλυτικότερα,
  Οι Δήμαρχοι, ως Αποκεντρωμένα Όργανα Πολιτικής Προστασίας και στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, όταν ενημερωθούν για την εκδήλωση της δασικής πυρκαγιάς από τις αρμόδιες οργανικές μονάδες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και αναλόγως της εξέλιξής της, δρομολογούν δράσεις για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή της και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την
άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών, σε συνεργασία με τον οικείο Περιφερειάρχη ή αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, στα διοικητικά όρια του οποίου εξελίσσεται η πυρκαγιά.

Ειδικότερα,
  οι Δήμαρχοι κινητοποιούν δια των οργανικών μονάδων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας του Δήμου, προκειμένου να δρομολογήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες προς την καλύτερη διασφάλιση των πολιτών και του δήμου.
Αναλαμβάνουν όλο τον συντονισμό κι έχουν την δυνατότητα  
λήψης  απόφασης για την οργανωμένη - προληπτική απομάκρυνση πολιτών, κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, καθώς και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των πολιτών που έχουν προληπτικά απομακρυνθεί με οργανωμένο τρόπο σε ασφαλή χώρο.
Σελ. 37 και 38

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο που ορίζει τις ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με ένα κλικ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ




Τι έκανε λοιπόν ο κ. Ηλίας Ψινάκης και η Διοικούσα Δημοτική Αρχή, σε μια περιοχή που κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι Δασική, ένας Αυθαίρετος συνοικισμός, χωρίς καμία πρόσβαση προς την Θάλασσα και τον Αιγιαλό ;
Αλλά και τι έκαναν οι μέχρι του 2014, Δήμαρχοι και Δημοτικές αρχές ;

ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ !
  


Να συμπληρώσουμε ότι ο κ. Ηλίας Ψινάκης είχε κλείσει ραντεβού, να ενημερώσει τους πολίτες  στο Δημαρχείο, έχοντας Δημοτικό Συμβούλιο και δεν παρουσιάστηκε…
Επιπλέον, την ώρα της τραγωδίας ο ίδιος δήλωνε ψέματα, ότι κάηκε το σπίτι του. 
Ειλικρινά,  το ότι έτυχε να μην καεί το σπίτι του, είναι καλό, αλλά να δηλώνει ψέματα είναι αισχρό από μέρους του.  


Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος


Δημοφιλή Άρθρα