Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου που συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 με αφορμή τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:


«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου αποχαιρετά, με μεγάλη θλίψη και ιδιαίτερη συγκίνηση, μια κορυφαία μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τον Μίκη Θεοδωράκη.

Συνθέτης, μαέστρος, αγωνιστής, ο Μίκης Θεοδωράκης συνδιαμόρφωσε καθοριστικά τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα. Ο Μίκης υπήρξε ένας αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, ένας οικουμενικός δημιουργός με παγκόσμια ακτινοβολία ως μουσικός αλλά και ως ένα σύμβολο της αντίστασης. Αναδύθηκε ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, ένα εμβληματικό πολιτισμικό σύμβολο έμπνευσης, ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο του πολιτισμού μας που σημάδεψε ανεξίτηλα  την Ελλάδα του 20ου αιώνα.

Ο  Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε έναν από τους λίγους διεθνούς εμβέλειας Έλληνες καθώς  είδε τη μουσική του να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο, τα έργα του να ερμηνεύονται από κορυφαίους τραγουδιστές, ενώ καθιερώθηκε στο διεθνές ακροατήριο, υπογράφοντας τη μουσική αξεπέραστων ταινιών και μελοποιώντας ποιήματα του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Κάλβου του Σικελιανού, του Αναγνωστάκη αλλά και του του Λόρκα και του Χιλιανού Πάμπλο Νερούδα.

Ο Μίκης δημιούργησε σε όλα τα είδη της μουσικής με εξαιρετική επιτυχία:  το βυζαντινό μέλος, το κλασσικό τραγούδι, την όπερα, τη συμφωνική μουσική, τους λαϊκούς δρόμους, το δημοτικό τραγούδι, το ορατόριο, τη συμφωνική μουσική, το έντεχνο τραγούδι, τις συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η παγκόσμια αναγνώριση της καλλιτεχνικής και κοινωνικής προσφοράς του επισφραγίστηκε με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.

Ο Μίκης ήταν μάρτυρας των Δεκεμβριανών του 1944, συμμετείχε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στις μαζικές συλλήψεις του 1947 τον έστειλαν στην Ικαρία. Επόμενος σταθμός ήταν η Μακρόνησος. Το 1963, τον Μάιο, δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. Δημιουργείται η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και ο Μίκης Θεοδωράκης εκλέγεται πρόεδρός της. Η Τέχνη με την πολιτική συνδέονται, πλέον, άμεσα στο έργο του.

H χούντα υποχρέωσε τον Μίκη Θεοδωράκη σε αυτοπεριορισμό στο Βραχάτι, στη συνέχεια εκτοπίζεται στη Ζάτουνα και σε λίγο καιρό μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ωρωπού. Αποφυλακίζεται και φεύγει στο εξωτερικό όπου μετατρέπεται σε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Δίνει συνεχώς συναυλίες σε πολλές χώρες του κόσμου από την Ευρώπη έως την Λατινική Αμερική.

Στη μεταπολίτευση ο Μίκης Θεοδωράκης εξελέγη τέσσερις φορές βουλευτής με το ΚΚΕ και με τη Νέα Δημοκρατία και διετέλεσε υπουργός. Το 1993 θα παραιτηθεί τόσο από υπουργός, όσο και από βουλευτής, τερματίζοντας τη βουλευτική πορεία του.

To καλοκαίρι του 2017, ο Μίκης Θεοδωράκης αποθεώθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην παράσταση «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη- 1.000 φωνές», και  ανέβηκε στη σκηνή για να διευθύνει την ορχήστρα για τελευταία φορά.

Χάρη στο έργο του Μίκη τα τραγούδια έγιναν συλλογικό κτήμα σε όλα τα χείλη των ανθρώπων, τραγούδια συνυφασμένα με την αντιδικτατορική πάλη και τα επαναστατικά κινήματα σε Ευρώπη και την Αμερική εκφράζοντας με μοναδικό πάθος και παλμό τους αγώνες για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Σε μία από τις τελευταίες του δηλώσεις ανέφερε «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής».

Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου συνεργάσθηκε πριν τρία χρόνια με τον Μίκη Θεοδωράκη μετακαλώντας την «Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» στις εκδηλώσεις των Ταυρείων. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας έκανε αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη με την Κινηματογραφική Λέσχη στο Δημοτικό Ωδείο παρουσία του γιου του. Επίσης, παλαιότερα το 1991 ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε την άδεια στην Παιδική Χορωδία Μοσχάτου, του Μουσικού Εργαστηρίου του π. Δήμου Μοσχάτου, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Τυπάλδου για την εκτέλεση του «Άξιον Εστί» μόνο με κιθάρες και παρευρέθηκε ο ίδιος στην πρώτη ζωντανή εκτέλεση του έργου στο Πνευματικό Κέντρο του τότε Δήμου Μοσχάτου. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου, συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος αποφασίζει:

– Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή.

– Να έχει μεσίστιες τις σημαίες σε όλα τα Δημοτικά κτίρια κατά τη διάρκεια του τριήμερου πένθους όπως και κατά την ημέρα της εξόδιας ακολουθίας.

– Αφιερώνει συμβολικά, στη μνήμη του μεγάλου αυτού Έλληνα, όλες τις εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου 2021 των «Ταυρείων» στον Ταύρο και του «Πολιτιστικού Σεπτέμβρη» στο Μοσχάτο.

– Να ονομάσει σε ειδική τελετή το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου σε «Πνευματικό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης», κτίριο που βρίσκεται επί των οδών Χρ. Σμύρνης και Αγίου Κωνσταντίνου». 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Θανάσης Μελίστας

Δημοφιλή Άρθρα