Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ο Νοών Νοείτω…



Λαμβάνω μια ημέρα μετά την 03η Οκτωβρίου του 2017, μια καταγγελία για την αποξήλωση δενδρυλλίων, που διατηρούσαν σε ύψος θάμνων, η οποία βρισκόταν σε πεζοδρόμιο, επι την συμβολή των οδών Μπελογιάννη και Μυκηνών, στον Δήμο Νικαίας.

Η πληροφορία που είχα ήταν από  έγκυρη πηγή. Πάντα όμως η πληροφορία θα πρέπει να διασταυρώνεται απ' όπου κι αν προέρχεται και αυτό έκανα,  όπως πάντα.

Ίσως κάποιος να την θεωρούσε ασήμαντη, για πολλούς λόγους, αλλά από την στιγμή που λαμβάνω την πληροφορία ότι κατά τις εργασίες αποξήλωσης των δενδρυλλίων, εκλυθεί η αστυνομία και ήσαν παρόντες, ένας Αντιδήμαρχος Νικαίας και ένας υπάλληλος του Δήμου, απέκτησε για μένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν μάλιστα  η  αστυνομία κατέγραψε το περιστατικό κι έφυγε, αφού ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο..

 Συγκεκριμένα,


στις 03 / 10 / 17, ενώ γίνονταν εργασίες για την νομιμοποίηση περιβάλλοντος χώρου, που παρανόμως είχε καταλειφθεί, ως ιδιωτική ιδιοκτησία, εδώ και χρόνια, με σχετική άδεια που εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, την υπ’ αριθμό Τ4/1644/139651/19-09-17 καλό θεώρησαν να εξαφανίσουν και το πράσινο, που βρισκόταν στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, παρουσία του Αντιδημάρχου και ενός τεχνικού του Δήμου, όπως προανέφερα και εκλυθεί η Άμεσος Δράση, η οποία ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο και προφανώς έχοντας την άδεια, κατέγραψε και αποχώρησε.




Θα ήταν μεγάλο λάθος να πει κάποιος κάτι, αν δεν έβλεπε και δεν παρακολουθούσε την εξελίξει των εργασιών, διότι η αφαίρεση του πρασίνου, μπορεί να ήταν και απαραίτητη στα σχέδια μιας ανάπλασης του συγκεκριμένου πεζοδρομίου και η επανατοποθέτηση του εκ νέου.


Όταν όμως έλαβα από τις πηγές μου, την τελική εικόνα, άρχισα να ανησυχώ, πως δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση γιατί μου έδινε την εικόνα,  ότι ο χώρος τελικά μάλλον προοριζόταν για άλλους λόγους αξιοποίησης από τους ιδιόκτητες, που είχαν την ιδιοκτησία τους εκεί και είχαν αναλάβει το κόστος των εργασιών με δική τους πρωτοβουλία.





Είδη στην άδεια που είχε εκδοθεί, αναφερόταν η κατοικία, 
ως κατάστημα ? ? ?
































Συνέχισα να παρακολουθώ το θέμα, έχοντας αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και κάποια στιγμή έλαβα έγγραφο που είχε εκδοθεί από την σχετική υπηρεσία του Δήμου, ότι το πλάτος του πεζοδρομίου ήταν το ελάχιστο του πλάτους 01,50 του μέτρου και μάλιστα 
¨δεν άφηναν το ελάχιστο του πλάτους 01,50 μ

Εκεί, αναρωτήθηκα,  πως είναι δυνατόν, να ήταν ενάμιση μέτρο, πριν την νομιμοποίηση και μετά να παρέμενε το ίδιο ?

Άφησα τον χρόνο για να μπορούν οι υπηρεσίες του Δήμου να συνεννοηθούν.. να καταλήξουν.. και να κάνουν τις σχετικές αυτοψίες τους.. αν θέλετε !


Σήμερα το πρωί, στις 21 Μαρτίου του 2018, μετά από περίπου 6 μήνες και πριν ολοκληρώσω το άρθρο μου, επικοινώνησα με τις αρμόδιες υπηρεσίες - Διευθύνσεις  του Δήμου, Υπηρεσία Πρασίνου και Τεχνική Υπηρεσία, όπως επιβάλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, για να λάβω την θέση τους, παίρνοντας τις ακόλουθες απαντήσεις :

Η μεν Τεχνική Υπηρεσία δια στόματος της Διεύθυνσης, μου ξεκαθάρισε, ότι το πλάτος του πεζοδρομίου είναι πάνω από Δύο μέτρα και επιτρέπει την τοποθέτηση Δένδρων στο συγκεκριμένο σημείο.
Η δε Διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, κ. Αικατερίνη Καπίρη, μου έκανε γνωστό, ότι δεν προέβαινε μέχρι σήμερα στην τοποθέτηση γιατί δεν είχε την απαιτούμενη γνωμοδότηση από την Τεχνική Υπηρεσία,  ότι πρόκειται για πεζοδρόμιο άνω των Δύο μέτρων, έχοντας κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, στέλνοντας σχετικό αίτημα προς την υπηρεσία, συμπληρώνοντας , ότι από πλευράς της είναι έτοιμη και διασφαλίζει  την άμεση τοποθέτηση Τεσσάρων Δένδρων στο σημείο.

Από μέρους μου θα ήθελα να λάβω την ευκαιρία και να δώσω Συγχαρητήρια, πιστεύοντας ότι εκφράζω ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, στην παντελώς άγνωστη σ’ εμένα κ. Καπίρη καθώς και στους υπόλοιπους που συνομίλησα, χωρίς να τους αναφέρω διότι δεν ρώτησα, αν ήθελαν να αναφερθούν τα ονόματά τους, συμπληρώνοντας ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου,  καθώς και όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες, έχουν την δυνατότητα και είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν κάτω από το γράμμα του Νόμου, αλλά πάντα βρίσκονται αντιμέτωπες, όχι τόσο με το γραφειοκρατικό κομμάτι, όσο με τους χαρακτήρες και την νοοτροπία των ίδιων των ανθρώπων, κάνοντας κάποιους να ξεχωρίζουν !



Αντώνης Λουκόπουλος


Δημοφιλή Άρθρα