Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Αυτοδιοικητικές Εκλογές ! Ποιες είναι οι μεταβολές που αναμένονται από το νέο εκλογικό νομοσχέδιο..



Ο νέος εκλογικός Νόμος των Αυτοδιοικητικών εκλογών είναι έτοιμος, ενώ θα οριστικοποιηθεί στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ 
το σχετικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώριμο προς έγκριση !

Στόχος είναι, να εκλέγεται Δήμαρχος από την 1η Κυριακή !

Ας δούμε τι θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο που γίνει την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, του τρέχοντος έτους και
τι θα συζητηθεί για τις αλλαγές που αναμένονται να γίνουν στο Νομοσχέδιο για τις εκλογές α’ & β’ βαθμού αυτοδιοίκησης !

Ο πρώτος Υποψήφιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης που θα λαμβάνει το 42% του εκλογικού σώματος – όσων δλδ προσήλθαν στην κάλπη και ψήφισαν – θα λαμβάνει τα 3/5 των Δημοτικών ή Περιφερειακών εδρών, έχοντας την πλειοψηφία του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ πρόκειται να συσχετίζεται με την διαφορά ανάμεσα του πρώτου και δευτέρου της τάξεως του 5% !?

Όταν ο πρώτος Υποψήφιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης λάβει μικρότερο ποσοστό του 42% και οδηγούνται σε επαναληπτικές εκλογές την δεύτερη Κυριακή, για το 50% +1 – μεταξύ πρώτου και δευτέρου – είναι πιθανόν να υπάρχει μικρότερη πλειοψηφία για τον πρώτο, από τα 3/5 των Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβούλων.

Καθορίζεται ύψος εισόδου που θα πρέπει να λαμβάνει μια Δημοτικός ή Περιφερειακός Συνδυασμός, για να εκπροσωπείται στο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο. Αναμένεται να είναι το ελάχιστό όριο εισόδου το 3%, αλλά ενδέχεται και μικρότερο αυτού.

Εξετάζεται η περίπτωση της μείωσης αριθμού των Δημοτικών – Περιφερειακών Συμβούλων, ενώ σίγουρη φαίνεται να είναι η μείωση των Υποψηφίων Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβούλων.

Θα υπάρξει ποσόστωση των γυναικείων Υποψηφιοτήτων σε σχέση με των ανδρικών, που πιθανότατα θα είναι στο 50% !  


Την αύξηση θητείας της Δημοτικής ή Περιφερειακής Αρχής, από 4ετή που ισχύει σήμερα, σε 5ετή θητεία, άρχουσα από τις επερχόμενες εκλογές του 2023.

Αναμένεται η κατάργηση ξεχωριστού ψηφοδελτίου για Τοπικά Συμβούλια, Κοινοτικά ή Διαμερισματικά Συμβούλια.


Οι Δημοτικές – Περιφερειακές Παρατάξεις που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εκλογές, 
θα πρέπει να γνωστοποιούν την πρόθεσή τους, πριν του τελευταίου 6μήνου της ημερομηνίας των εκλογών, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος να επικοινωνήσουν τις απόψεις και θέσεις τους στο εκλογικό σώμα που απευθύνονται!   

Σχολιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις,
θα μπορούσα να συμφωνήσω σε όλες τις αλλαγές που συμπεριλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, τις οποίες βρίσκω λογικές εκτός 
από τον βασικό στόχο και άξονα που κινείται την κατάργηση της απλής αναλογικής & την μείωση των Συμβούλων !

Αντί να μιλάμε για την αναβάθμιση της πολιτικής παιδείας, τον εκδημοκρατισμό του διαλόγου ανάμεσα των παρατάξεων,  την σύνθεση απόψεων και θέσεων τους, για την καλύτερη εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας και την ορθότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης,
νομοθετούμε για την κατάργηση της απλής αναλογικής ενός θεσμού που από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ο φάρος της δημοκρατίας, αν θυμηθούμε την αρχαία Αθήνα και την συρρίκνωση των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας !


Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος 

Δημοφιλή Άρθρα