Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Κακοκαιρία «Μπάλλος» και τα του οίκου μας ..

Η δίνη της κακοκαιρίας «Μπάλλος» αλλά ουχί πρωτοφανής, αλλά αναμενόμενη, βρήκε τις πόλεις μας ανοχύρωτες και την κρατική μηχανή σε όλα τα επίπεδα να είναι ελλιπέστατη για να διασφαλίσει, τόσο την ασφάλεια των περιουσίων των πολιτών, όσο και την ζωή τους. 


Όλοι θεωρούν υπαίτια την «κλιματική αλλαγή» ως συνέπεια των καιρικών φαινομένων που βιώνουμε χειμώνα – καλοκαίρι και κανείς δεν αντιλέγει, κάτω από προϋποθέσεις !!!

Αλλά, τι είναι η κλιματική αλλαγή  ?
Φάντασμα πάντως δεν είναι που έκανε ξαφνικά την εμφάνισή της ?!
Είναι απόρροια μιας κακής πολιτικής και διαχείρισης της φύσης !!!

Η κλιματική αλλαγή, έχει κτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, εδώ και αρκετά χρόνια, με τους επιστήμονες, φυσικούς και μετεωρολόγους να κρούουν καμπανάκια..
Ολόκληρα καμπαναριά κτυπούσαν και συνεχίζουν να κτυπάνε για όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν !!!

Όταν τα δάση καίγονται επί δεκαετίες στην χώρα μας, ενώ από την άλλη η πολιτεία και οι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έπαιρναν τα σωστά μέτρα, χωρίς να προφυλάσσουν τα δάση μας και το περιβάλλον, τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί, από αυτό που συμβαίνει και βιώνουμε σήμερα !!!

Είμαστε μια ευλογημένη Μεσογειακή χώρα, με όλα τα καλά Του Θεού και του σύμπαντος.. 

Διαθέταμε, ήλιο, θάλασσα και ένα αξιοζήλευτο κλίμα από τις υπόλοιπες χώρες της δύσης, αλλά και της ανατολής, με πλούσιους καρπούς και ελέη Του Θεού !!!

Σήμερα που είναι όλα αυτά ?  και ποιοι φταίνε που χάθηκαν ?
Ρητορικά τα ερωτήματα, αλλά έχουν απάντηση και υπεύθυνους  – που δεν αρέσει..

Στα διαχρονικά λάθη διακυβέρνησης της χώρας μας, βρίσκεται η απάντηση..
Και μην μου κάνετε διαχωρισμούς μεταξύ Δεξιών, Αριστερών ή Σοσιαλιστικών Κυβερνήσεων, γιατί έχετε χάσει, τόσο εσείς, όπως και όλοι μας !!!  

Δυστυχώς, έχει χαθεί κάθε έννοια ιδεολογίας, αλλά πέραν αυτού,
φάνηκε περίτρανα, ότι  δεν υπήρξε ποτέ περιβαλλοντική συνείδηση και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την προάσπιση του περιβάλλοντος και των πλούσιων αγαθών παραγωγής της χώρας μας !!!     

Άμοιρες ευθυνών, φυσικά και δεν είναι διαχρονικά οι Νομαρχίες  – Περιφέρειες και Δημοτικές Αρχές, που επέτρεπαν τις άναρχες δομήσεις στις περιοχές τους, χωρίς ίχνος μελλοντικού σχεδιασμού, ποντάροντας μόνο στην επανεκλογή τους. Χωρίς υποδομές ή θωράκιση των πόλεων τους. «Απολύτως Τίποτα» !!!



Και τώρα στα κατά του οίκου μας !!!  Δήμος Μοσχάτου Ταύρου

Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα κι αυτό το γεγονός, δεν οφείλεται στην σωστή διαχείριση της διοικούσας παράταξης και πλειοψηφίας της δημοτικής Αρχής, Μοσχάτου Ταύρου, αλλά στον παράγοντα  της «Θεάς Τύχης»

Μια ζωή το Μοσχάτο πλημμύριζε και μετά από 60 χρόνια, βρέθηκε και πάλι να βιώνει την ίδια αγωνία !!!
Την ίδια αγωνία έζησαν όμως και οι κάτοικοι του Ταύρου, βλέποντας τα υπόγεια και τα ισόγεια τους να πλημμυρίζουν.

Και στις δύο πόλεις μας, έβλεπαν οι κάτοικοι, τα οχήματά τους να καταστρέφονται από το νερό και τις πτώσεις των δένδρων.

Ευτυχώς δεν υπήρχαν άνθρωποι και από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκαν ή δεν θρηνήσαμε θύματα !!!


Περίπου δέκα δένδρα έπεσαν, ξεριζώθηκαν ή έσπασαν, σε Μοσχάτο και Ταύρο από την κακοκαιρία ! 


Μια κακοκαιρία, που ήταν αναμενόμενη και προβλέψιμη από κάθε άποψη !!!
Είτε είχε προβλεφθεί από την ΕΜΥ, είτε ήταν αναμενόμενη και πολυσυζητημένη από τους επιστήμονες μετά τις καλοκαιρινές φωτιές του Αυγούστου.   

Όλοι έκρουαν τον κώδωνα του κίνδυνου για σφοδρές κακοκαιρίες και για ακραία καιρικά φαινόμενα !


Οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Καζαντζής και Πέτρος Καραφωτιάς, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, προειδοποιούσαν διαρκώς τον Δήμαρχο και τους διοικούντες τον δήμο, για τις σφοδρές κακοκαιρίες που έπονται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, με τον τελευταίο να μιλά για πάνω από 200 δένδρα επικίνδυνα, προς πτώση .. 

Ασχοληθήκατε καθόλου.. Μήπως κόψατε – αφαιρέσατε κάποιο από αυτά τα δένδρα που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα ?

Φυσικά και όχι, είναι η απάντηση !!!

Αν ναι, παρακαλώ περιμένω την διάψευση σας και να είστε σίγουροι, ότι θα την αναδείξω !!!

Τί άλλο θα μπορούσατε να περιμένετε να συμβεί από μια κακοκαιρία, να μην πέσει κανένα δένδρο από τα επικίνδυνα ?!

Με διαδικτυακές καταγγελίες και σχόλια, οι κάτοικοι του Ταύρου αναφέρουν, ότι δεν έγιναν οι απαιτούμενοι καθαρισμοί φρεατίων στην περιοχή τους !!!
Και ερωτώ, Όπου κι αν έγινε..
φτάνει ένας επιφανειακός καθαρισμός φρεατίων ?


Καθαρισμός των αγωγών σε βάθος έγινε ?
Αν σκεφτούμε, ότι υπάρχοντες αγωγοί δεν είναι ικανοποιητικής διατομής για να δεχθούν την ποσότητα νερού, από τέτοιες νεροποντές,  λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου,
εκεί θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει με μεγαλύτερη επιμέλεια ο καθαρισμός εντός του δικτύου, δλδ των αγωγών, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι των επιπτώσεων από τις σφοδρές κακοκαιρίες που βιώνουμε και πρόκειται να βιώσουμε στο μέλλον, ακόμη περισσότερο !!!
** Το φωτογραφικό υλικό φρεατίων είναι μια ημέρα πριν την κακοκαιρία "Μπάλλος" & κάποιες είναι σημερινές. 

Αποφασίσατε να βάλετε σακιά άμμου στην όχθη του Ιλισού ποταμού για να ανακόψετε την ορμή του νερού, σε πιθανή υπερχείλιση.. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε, φυσικά !!!

Το ίδιο κάνετε κάθε φορά και δυστυχώς με τον ίδιο λανθασμένο τρόπο !


Τα σακιά
δεν τοποθετούνται το ένα επάνω στο άλλο και παράλληλα του τοιχίου.
Ο Δήμαρχος, Ανδρέας Ευθυμίου, ως φυσικός και πτυχιούχος Πολυτεχνείου, αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει καλά !!!


Τα σακιά τοποθετούνται , κάθετα το ένα δίπλα στο άλλο και η επάνω σειρά ανάμεσα κ.λ.π. Με την ορθή τοποθέτηση και όπως αυτή προτείνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειάζονταν μεγαλύτερος αριθμός σακιών.

Με τον τρόπο που τα τοποθετήσατε, ως αποτέλεσμα θα είχαμε την πτώση τους , μόνο και μόνο με την πίεση του νερού, και χωρίς την ορμή του.
Θα είχαν πέσει δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα  ως εμπόδια.. παρά καλό !!!

Ας συνοψίσουμε λοιπόν !!!

Ως δήμος Μοσχάτου Ταύρου, με την διοικούσα παράταξη, Ανδρέα Ευθυμίου και την επιλογή που έχει κάνει στις Αντιδημαρχίες του,  είμαστε «φρουφρου κι αρώματα» δλδ, στην θεωρία «ΠΡΩΤΟΙ», αλλά επί της πράξης «ΤΙΠΟΤΑ» !!!


Δένδρα ξεριζώθηκαν & κόπηκαν, δημιουργώντας υλικές ζημίες σε αυτοκίνητα, από κακή διαχείριση και φροντίδα, είτε με την αφαίρεσή τους και την αντικατάστασή τους, τον σωστό τρόπο κλαδέματος, σε ύψος και πλάτος.
Μέχρι και ένα δένδρο από την πλατεία Μεταμόρφωσης ξεριζώθηκε, από τα λιγοστά που αφήσατε !!! Μάλλον κακώς το αφήσατε κι αυτό..

Ψυχολογικοί και μόνο οι λόγοι, διαπιστώνεται η χρήση και τοποθέτηση σακιών άμμου στα τοιχία του Ιλισού, αφού είχαμε την τύχη να μην πλημμυρίσει ο Ιλισός και να βλέπουμε τα σακιά στα σπίτια μας !!!  

Όσο για τον καθαρισμό των φρεατίων, αλλού καθαρίστηκαν κι όπου έγινε ήταν επιφανειακός, ενώ άλλου όχι,  με πολλούς από τους πολίτες, να αναφέρουν ότι δεν έγινε.. και επιτρέψετε μου να πιστεύω εκείνους !!!



Άρα, ποιος μπορεί να ευθύνεται ?

Το σίγουρο είναι, ότι δεν φταίνε οι δημότες και κάτοικοι του δήμου Μοσχάτου Ταύρου.
Ούτε φυσικά είναι υπεύθυνη η «κλιματική αλλαγή» για τα πάρα πάνω, τουλάχιστον για όσα ζήσαμε αυτή την μιάμιση ημέρα, εμείς, στον δήμο του Μοσχάτου Ταύρου !!!  

Σε περιοχές που πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, φυσικά και επηρεάζονται άμεσα από δυνατά και στιγμιαίο ισχυρά καιρικά φαινόμενα..   
Σε περίπτωση που ξεχείλιζαν ένα από τα δύο ποτάμια ή και τα δύο, τότε ναι, αυτό θα ήταν συνέπεια των τελευταίων πυρκαγιών της Αττικής και της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, από την στιγμή που η συσσώρευση του νερού στα ποτάμια έρχεται από ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Κάτι τέτοιο δεν συνέβει αγαπητοί μου, της πλειοψηφίας !!!   

Να μου πείτε για τις πλημμύρες στην παραλιακή λεωφόρο, να συμφωνήσουμε, ότι φταίει η καθυστέρηση του έργου στο παραλιακό μέτωπο. Και γι' αυτό ευθύνεται αποκλειστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.


Κλείνω βάζοντας τα ερωτήματα, που πρέπει να απασχολήσουν τους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του φθινοπώρου..

Υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός από τους καθ’ ύλη αρμοδίους αντιδημάρχους και την Πολιτική Προστασία του δήμου ?  
Έχετε σκεφθεί, ότι θα πρέπει να καθαριστούν τα ποτάμια, Κηφισός & Ιλισός, και κυρίως ο Κηφισός, από φερτά υλικά που κρύβει στον πυθμένα του και λόγω του νερού δεν είναι ορατά ?  

 

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος




Δημοφιλή Άρθρα