Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Αυτοδιοικητικές Εκλογές με Απλή Αναλογική



Μειώνεται η θητεία των αιρετών από πέντε σε τέσσερα χρόνια,
με αποτέλεσμα να αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές.

Η Εγκατάσταση των Αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η Θητεία τους Λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.
Για την Πρώτη Εφαρμογή του παρόντος, ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της  θα Διεξαχθεί την 13η Οκτωβρίου 2019 και η εγκατάσταση των Νέων Αρχών θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2020.
Η τρέχουσα δημοτική περίοδος παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και η θητεία των δημοτικών αρχών λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες.

Σταυροί Προτίμησης για την εκλογή Δημοτικών & Κοινοτικών Αρχών.
Βασική Αλλαγή είναι, ότι πλέον θα υπάρχουν Δύο Ξεχωριστά Ψηφοδέλτια των Δημοτικών & Κοινοτικών Παρατάξεων.
Ένα για την Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων & Ένα για την Εκλογή Κοινοτικών Συμβούλων.

Ο Εκλογέας – Ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμηση του σε υποψήφιο συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό παραπλεύρως του ονόματός του.

Για την Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων, σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων.
Για την Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και
Υπέρ Ενός Υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Για την Εκλογή Συμβουλίων Κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας – ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμηση του υπέρ ενός (1) υποψηφίου συμβούλου κοινότητας στις κοινότητες που εκλέγουν 5μελή Συμβούλια και έως δύο (2) υποψηφίων συμβούλων κοινότητας στις κοινότητες που εκλέγουν 7μελή, 11μελή ή 15μελή Συμβούλια.
Για την εκλογή προέδρων συμβουλίων κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψήφιου.
Ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης, είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Εξαιρούνται τα ενιαία ψηφοδέλτια υποψηφίων προέδρων συμβουλίων κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, όπου, ψηφοδέλτιο το οποίο δεν φέρει κανέναν σταυρό ή φέρει περισσότερους του ενός (1) σταυρούς, θεωρείται άκυρο.

Ο Σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης.
Για τον Υποψήφιο Δήμαρχο και τον Υποψήφιο Πρόεδρο συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και αν σημειωθεί δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
Σε όσες περιπτώσεις επαναληφθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών, σύμφωνα με το άρθρο το άρθρου 33, δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και αν σημειωθεί δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Καθιερώνεται η Απλή Αναλογική για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.
Το Σύνολο των Εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των Έγκυρων Ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α’ γύρο.
Η αναλογική κατανομή των εδρών γίνεται ως εξής:
Το Σύνολο των Έγκυρων Ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο.
Ο αριθμός των Έγκυρων Ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το Ακέραιο Πηλίκο της διαίρεσης.

Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν κατανέμονται Ανά Μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διεξάγεται κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.
Αν μετά την κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται Ανά Μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού.

Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, διενεργείται μεταξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.

Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός υποψηφίων, ο δήμαρχος εκλέγεται από το μοναδικό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, και εωσότου συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί σύμβουλοι.

Για να μην σας κουράζω το ίδιο συμβαίνει και στην Κατανομή των εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για παράδειγμα στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου ,
Ο εγγεγραμμένος Ψηφοφόρος στο Μοσχάτο, έχει  δικαίωμα 3ων (τριών) επιλογών σε Δημοτικούς Υποψηφίους  του Μοσχάτου κι 1ας (Μίας) επιλογής για τους Δημοτικούς Υποψηφίους του Ταύρου.
Αντιθέτως,  ο εγγεγραμμένος Ψηφοφόρος του Ταύρου, έχει  δικαίωμα 3ων (τριών) επιλογών σε Δημοτικούς Υποψηφίους  του Ταύρου κι 1ας (Μίας) επιλογής για τους Δημοτικούς Υποψηφίους του Μοσχάτου.

✓ Για τις Κοινότητες Μοσχάτου & Ταύρου,
Ο εγγεγραμμένος Ψηφοφόρος έχει την επιλογή 2ο (Δυο) Υποψηφίων Κοινοτικών Συμβούλων και μόνο στην Κοινότητα που ανήκει.

✓ Φυσικά δεν αλλάζει μόνο ο τρόπος, που ψηφίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά
Κυρίως Αναβαθμίζονται οι μέχρι σήμερα  οι Διοικητικές Αρμοδιότητες  και Αποφάσεις του Κοινοτικό Συμβούλιο και ο ρόλος  του  Πρόεδρου.
Αποκτούν Σημαντικό Διοικητικό ρόλο για τα προβλήματα των Κοινοτήτων και Διαχείρισης Οικονομικών Κονδυλίων εντός των ορίων των Κοινοτήτων τους, αλλά και μπορούν να διαμορφώσουν την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου και των αποφάσεων του Δημοτικού  Συμβουλίου.

Εκλογή Προέδρου Κοινότητας
✓ Ο Συνδυασμός που Πλειοψήφησε στην Κοινότητα με ποσοστό  %  μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφος), ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλός του αναδεικνύεται πρόεδρος του συμβουλίου της εν λόγω κοινότητας, χωρίς να εφαρμόζεται στην περίπτωση αυτή το άρθρο 79 , όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 80 του ν. 4555/2018».

✓ Σε αντίθετη περίπτωση,
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας εκλέγεται, με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του.

Προσοχή Λοιπόν :
Τα ψηφοδέλτια είναι διαφορετικά μεταξύ Μοσχάτου & Ταύρου 
Δύο ψηφοδέλτια για τον Ταύρο, ένα για την επιλογή Δημοτικών Συμβούλων κι ένα για την επιλογή Κοινοτικών Συμβούλων, αντιστοίχως θα υπάρχουν και άλλα Δύο για το Μοσχάτο.

✓ Δεν μπορούμε να πάρουμε ψηφοδέλτιο του Ταύρου και να χρησιμοποιήσουμε στο Μοσχάτο κι αντιστρόφως. Τότε θεωρούνται ΑΚΥΡΑ !
✓ Η διαφορά τους έγκειται,
στα ψηφοδέλτια του Ταύρου, οι Υποψήφιοι Δημοτικοί του Ταύρου βρίσκονται πρώτοι και μετά ακολουθούν οι Υποψήφιοι του Μοσχάτου και αντιστρόφως, ενώ για τους Κοινοτικούς Συμβούλους, η κάθε Κοινότητα τους δικούς της Υποψηφίους.   

 Συνεχίζουμε με Ανάλυση των Δημοτικών & Κοινοτικών Παρατάξεων Μοσχάτου – Ταύρου ! 


Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος 


Σύνδεσμος :
Πρωτοβάθμια Υγεία & Αρμονική Συμβίωση με το Περιβάλλον







Δημοφιλή Άρθρα