Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο επιβράβευση χωρούν !



Με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ευθυμίου, Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, ο Δήμος απέκτησε 13 φορητούς απινιδωτές , προς παροχή πρώτων βοηθειών σε εργαζόμενους, πολίτες του δήμου και αθλητές.
Υπάλληλοι του δήμου Μοσχάτου Ταύρου πέρασαν σχετική εκπαίδευση και ορίστηκαν υπεύθυνοι για την χρήση τους.
Οι 13 φορητοί απινιδωτές θα μοιραστούν για την καλύτερη παροχή πρώτων βοηθειών σε χώρους που συναθροίζεται κόσμος όπως, Αθλητικές εγκαταστάσεις, ΚΑΠΗ, Πολιτιστικά Κέντρα, Κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. 
Το κόστος της αγοράς αυτών των χρήσιμων και σωτήριων συσκευών ανέρχεται περί των 18.000 ευρώ περίπου !   

Πόσο χρήσιμοι και λειτουργικοί είναι ;
Αν και παλαιότερα, οι απινιδωτές ήταν περίπλοκοι και δύσχρηστοι που μόνο επαγγελματίες υγείας με εκτεταμένη εκπαίδευση στην ερμηνεία του καρδιακού ρυθμού μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν,
σήμερα οι απινιδωτές που χρησιμοποιούνται δεν περιορίζονται μόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, αλλά πλέον τοποθετούνται σε χώρους που συναθροίζεται κόσμος.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής  (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε πολίτη ηλικίας άνω των 12 ετών που έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), δηλαδή, χρήση του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και της τεχνητής αναπνοής.

Παρότι οι πρόοδοι στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα συνεχίζουν να βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, αυτή παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση, από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation – VF) και η οποία πρέπει άμεσα, εντός 3 λεπτών, να αναταχθεί με ηλεκτρική απινίδωση (ασυγχρόνιστη κένωση συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος) με την βοήθεια του απινιδωτή ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.



Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος 




Δημοφιλή Άρθρα