Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Τα παπούτσια που φοράμε στην ζωή μας, δεν θα πρέπει να στενεύουν..


Είναι ο τίτλος που χαρίζω σ’ έναν άνθρωπο αρκετά παρεξηγημένο στον χώρο της αυτοδιοίκησης – αλλά και αγαπητό σε όσους θέλησαν να τον γνωρίσουν !
Και ο λόγος για τον Γιώργο Δαμηλάκο !!!

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς γύρω από το όνομά του, αλλά τι ακριβώς ευσταθεί και τι όχι για την προσωπικότητα του Γιώργου Δαμηλάκου ?


Ο Γιώργος Δαμηλάκος σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι αποφοίτησε το νυκτερινό Λύκειο, διότι παράλληλα είχε την «πολυτέλεια» ?  να εργάζεται για να μπορεί να σπουδάζει..
Ενώ, Πατέρας του είναι ο Πέτρος Δαμηλάκος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το αναφέρω θέλοντας να επισημάνω, ότι η θέση αυτή και οι διασυνδέσεις σε μια εποχή που όλοι βολεύονταν στο δημόσιο, ο Γιώργος και η οικογένεια του δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει και να εξαργυρώσει το διαβατήριο που είχε στα χέρια του, με μια θέση στο δημόσιο, όπως έκαναν τόσοι και τόσοι, αλλά προτίμησε τον Ιδιωτικό Τομέα !!! 

Εργάζεται στον Ιδιωτικό Τομέα από το 1977, και ανήκε στο Διοικητικό Δυναμικό Φαρμακευτικών, Κατασκευαστικών & Τεχνικών εταιρειών κλ.. έως το 1990.

Το 1990, αναλαμβάνει την θέση Ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου Αμαρουσίου, Παναγιώτη Τζανίκου, ενώ περνά στην θέση του γ.γ. του Δήμου Αμαρουσίου, κατά την πολυετή τους συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο, όπου και διακόπτεται το 2006, μετά από τέσσερις συνεχόμενες 4ετίες, όταν ο Παναγιώτης Τζανίκος, αποφασίζει να σταματήσει να πολιτεύεται !

Το ίδιο έτος, 2006, του ζητείται από τον τ. Δήμαρχο Ταύρου, Δημήτρη Σούτο, να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο, ως Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Ταύρου, όπου και αποδέχεται την πρόσκληση – πρόκληση και εκλέγεται 1ος Δημοτικός Σύμβουλος !

Ο ανεξάρτητος τότε Δήμος Ταύρου, έχοντας 3ς θέσεις Αντιδημαρχίας, αναλαμβάνει την θέση ευθύνης,  Υπεραντιδημαρχίας, όπως όρισε ο τότε Δήμαρχος το μοντέλο της Πολιτικής Διοίκησης του Δήμου Ταύρου,  Οικονομικής Διεύθυνσης, Τεχνικής και Πολεοδομικής Διεύθυνσης και Διοίκησης του Δήμου, όπου την κρατά για την πρώτη 2ετία, μέχρι το 2008, όπου μετά από λίγο ανεξαρτητοποιείται, λόγω πολιτικών διαφωνιών με τον τότε Δήμαρχο, Δημήτρη Σούτο !

Παραμένει ως Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος για τα Δύο χρόνια, 2009 & 2010, ενώ επαγγελματικά ιδιωτεύει ως Ειδικός Σύμβουλος Δήμων & Κοινοτήτων, συνεργαζόμενος με Δήμους, όπως των Αγ. Αναργύρων και Κερατέας κλ.., προτείνοντας εύστοχες λύσεις, έχοντας ως όπλο την γνώση και την πολυετή του εμπειρία στα Αυτοδιοικητικά θέματα !

Το 2010, βρίσκεται υπό την υποχρεωτική ενοποίηση των δύο Δήμων Μοσχάτου και Ταύρου, όπου επιτάσσουν οι συνθήκες και καλεί η εποχή την συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων, ανά την Ελληνική Επικράτεια, από τον Αυτοδιοικητικό Καλλικρατικό Νόμο !!!

Τότε εκδηλώνει την επιθυμία και διεκδικεί την Υποψηφιότητα Δημάρχου, ως Επικεφαλής Συνδυασμού από τα Συλλογικά Όργανα του Κόμματος μεταξύ των Δημητρίου Σούτου, Παναγιώτη Ψύλλα και Κώστα Χρονόπουλου από τον Ταύρο – τον Ανδρέα Ευθυμίου, Άρη Κρεμμύδα και Θανάση Ντερέκα από το Μοσχάτο, δηλώνοντας από την αρχή ξεκάθαρα την θέση του, ότι θα ακολουθήσει και θα συνταχθεί με τον επικρατέστερο, όπου ήταν ο Ανδρέας Ευθυμίου !!!

Με απόλυτη συνέπεια του λόγου του,  προχωρά ως Ιδρυτικό Μέλος μαζί με τον Επικεφαλής, Ανδρέα Ευθυμίου και τα υπόλοιπα Μέλη, στην ίδρυση του Συνδυασμού της Νέας τότε Δημοτικής Παράταξης  ¨Ανθρώπινη Πόλη – Σύγχρονος Δήμος¨, σημειώνοντας, ότι συνέβαλε για την δημιουργία του ονόματος και του σήματος του Συνδυασμού, καθώς και την  Νέα Φιλοσοφία που υπαγόρευαν τα κελεύσματα των καιρών..
 
Ο Συνδυασμός από την εκλογική αναμέτρηση βγαίνει Νικηφόρος, στον δεύτερο γύρο και αναλαμβάνει με απόφαση του Δημάρχου, Ανδρέα Ευθυμίου την Αντιδημαρχία του Οικονομικού Τομέα – έχοντας πλέον ο Ενιαίος Δήμος Μοσχάτου Ταύρου, την δυνατότητα 5ε Αντιδημάρχων, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα !      

Μια Αντιδημαρχία, ιδιαίτερα νευραλγική για κάθε Δήμο – αλλά ακόμη περισσότερο την εποχή που η Συνένωση των Δήμων ήταν μόνο στα χαρτιά και κάτω από οικονομικές δυσκολίες και μνημόνια, που θυμίζω το ένα διαδέχονταν το άλλο..
Χωρίς να θέλω να επεκταθώ, αναφέρω, τον πληθυσμό και των δύο Δήμων να μην μπορεί να αφομοιώσει και να κατανοήσει την Νέα εποχή – πιστεύοντας και δύο πλευρές των πληθυσμών, ότι έχουν να χάσουν μόνο !
Και τόσα άλλα θέματα, στην Διοίκηση του Δήμου,  των Υπηρεσιών και Δημοτικών Υπάλληλων..

Παραμένει Αντιδήμαρχος καθ’ όλη την 4ετία και
το 2014, επανεκλέγεται στον δεύτερο γύρο με πλειοψηφία, η Δημοτική Παράταξη ¨Ανθρώπινη Πόλη – Σύγχρονος Δήμος¨, με Δήμαρχο τον Ανδρέα Ευθυμίου,  συνεχίζοντας το έργο της προς την ίδια κατεύθυνση και τον Γιώργο Δαμηλάκο, να παραμένει Αντιδήμαρχος του Οικονομικού Τομέα μέχρι τις αρχές του 2017, ενώ μετά ορίζεται Αντιδήμαρχος στον Διοικητικό Τομέα – Δημοτικής Ενότητας Ταύρου, μέχρι το πέρας της 5ετίας – Μάρτιο 2017 έως Αύγουστο 2019 !

Ο Ανδρέας  Ευθυμίου βρίσκει στο πρόσωπο του Γιώργου Δαμηλάκου τον Κατάλληλο Συνεργάτη έχοντας γνώση και εμπειρία, να προτείνει και να εφαρμόσει – Κοινωνική Οικονομική Πολιτική, ενώ ταυτόχρονα να Ταχτοποιήσει Χρέη κάνοντας  Χρηστή Διαχείριση του Δημόσιου χρήματος ! 

Στον Γιώργο Δαμηλάκο, θα πρέπει να πιστωθεί και να αναγνωριστεί επάξια, ότι η συνδρομή του στην υλοποίηση των στόχων του Ανδρέα Ευθυμίου ήταν σημαντική σε δύσκολες συγκυρίες,    
α) ήταν ο άνθρωπος, που όχι μόνο κατανόησε, αλλά και υλοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την συνένωση, δύο διαφορετικών ταχυτήτων οικονομικά Δήμων, ΣΕ ΕΝΑΝ !
β) διαχειριστικέ με μεγάλη επιτυχία την οικονομική κρίση και εφήρμοσε παράλληλα μια κοινωνική οικονομική πολιτική – για τις ευπαθείς ομάδες, ΑμΕΑ κλ.., αναξιοπαθούντες και ασθενέστερους οικονομικά, έως και μηδενικά τέλη !
γ) εφάρμοσε την πολιτική μειωμένων Δημοτικών Τελών – σε κατοικίες – ώστε σήμερα ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου να απολαμβάνει τα χαμηλότερα Δημοτικά Τέλη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και άλλων μεγάλων αστικών πόλεων !  
δ) την μείωση των Δημοτικών Τελών σε εμπορικά καταστήματα, εστίασης, βιοτεχνίες και λοιπές επιχειρήσεις, ώστε να τονώσει την ζήτηση από τον επιχειρηματικό κόσμο όμορων Δήμων !
ε) την τακτοποίηση των Χρεών και την αναστροφή των οικονομικών του Δήμου σε έναν παραγωγικό και εύρωστο Δήμο με ταμειακά πλεονάσματα !

Η Πολύχρονη Συνεργασία τους, ενώ αρχίζει από το 2010 κατά την Ίδρυση της Δημοτικής Παράταξης ¨Ανθρώπινη Πόλη – Σύγχρονος Δήμος¨, εδραιώνεται στην πορεία με εκτίμηση, σεβασμό σε θέσεις και απόψεις  – αλλά και εμπιστοσύνη εφαρμόζοντας με επιτυχία έναν Δήμο με Κοινωνικό Πρόσωπο και Οικονομικά Δυνατό, ώστε σήμερα  να ατενίζει το μέλλον ενωμένος !

Και ερχόμαστε στις εκλογές του Μαΐου 2019, με πολλές ανατροπές στο Πολιτικό Τοπικό Πεδίο, αλλά και τον Αυτοδιοικητικό Εκλογικό Νόμο ¨Κλεισθένη¨ με το βασικό χαρακτηριστικό της ¨Απλής Αναλογικής¨  και δίνουν Πολιτικοί Τοπικοί Παράγοντες την στήριξη στο πρόσωπο του Ανδρέα Ευθυμίου, καταγράφοντας την μεγαλύτερη συσπείρωση από τα μεταπολιτευτικά χρόνια και μετά, αγγίζοντας η Δημοτική Παράταξη ¨Ανθρώπινη Πόλη – Σύγχρονος Δήμος¨ το 62%  – εκλέγοντας από την Πρώτη Κυριακή Δήμαρχο, τον Ανδρέα Ευθυμίου !

Ο Γιώργος Δαμηλάκος, ενώ επανεκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος, δεν έμεινε σε προσωπικό επίπεδο ικανοποιημένος και ζήτησε από τον Ανδρέα Ευθυμίου να μην τον συμπεριλάβει στα σχέδιά του, δίνοντάς του θέση ευθύνης !      

Τον Γιώργο Δαμηλάκο, τον γνώρισα προσωπικά το 2014 και μιλήσαμε για τα οικονομικά των δύο δήμων και τις δυσκολίες που υπήρχαν μέχρι την ομαλοποίηση τους, έπειτα κατά καιρούς μιλούσαμε για διάφορα θέματα, όταν συναντιόμαστε σε διάφορες εκδηλώσεις..
Κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, μιλήσαμε ιδιαίτερα για κάποια Παπαγαλάκια που διέδιδαν, ότι ο Γιώργος Δαμηλάκος κατ’ ουσία είναι ανεπάγγελτος.. και το μόνο επάγγελμα του είναι «Αντιδήμαρχος» !

Τα Παπαγαλάκια ήταν γνωστάέχουν ονοματεπώνυμο και όλοι μας, λίγο πολύ τα γνωρίζαμε από που προέρχονταν και τι ήθελαν να επιτύχουν..
Κατά το προεκλογικό διάστημα, σχολίαζαν, πατούσαν like, ενώ σήμερα ακόμη περισσότερο.. Εκείνος τους γνωρίζει καλύτερα από ‘μένα και από άλλους.. και φυσικά τους έχει χαρτογραφήσει σε απόλυτο βαθμό !

Τότε θυμάμαι, του συνέστησα να επικοινωνήσει το βιογραφικό του, είτε σαν Συνέντευξη – μέσω κάποιου site, είτε μέσω βιντεοσκοπημένης συνέντευξης, όπως κάναμε εμείς μια φιλική συζήτηση – για να βουλώσει κάποια στόματα ! 
Δεν το θέλησε ! Και όπως μου είπε – πίστευε σε όσους τον γνωρίζουν καλά και ότι η δουλειά του στον Δήμο είναι η απάντηση σ’ όλους εκείνους.. 

Το βιογραφικό του Γιώργου αποδεικνύει, ότι από το 19977 μέχρι σήμερα 2020 – έχει 43α εργάσιμα χρόνια, κι εάν αφαιρέσουμε τα 2ο της Στρατιωτικής θητείας, μας μένουν 41α και εξ αυτών τα 11α προέρχονται από την θέση του εκτελούσε χρέη Αντιδημάρχου – τα άλλα 30α προέρχονται από την επαγγελματική του δραστηριότητα, Διοικητικού Συμβούλου ! 
    
Όποιος μιλήσει με τον Γιώργο Δαμηλάκο, θα διαπιστώσει, ότι είναι ιδιαίτερα επεξηγηματικός και ομιλητικός ιδιαίτερα  ότι αφορά τα δημοτικά θέματα, καθώς επίσης διαθέτει χιούμορ και αυτοσαρκασμό, άρα προφανώς διαθέτει και κάποιο επίπεδο εξυπνάδας, ενώ αποδεικνύει εμπράκτως, ότι είναι ακομπλεξάριστος με τις καρέκλες εξουσίας – πόσο μάλλον να ξοδεύεται σε ανούσιες αντιπαραθέσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήραόπως κάποιοι θέλουν να νομίζουν ή εξυπηρετούνται.. ! 

Στο επικοινωνιακό κομμάτι, των δημοσιών σχέσεων, την παρουσία του σε καφετέριες και σε πολλές εκδηλώσεις, είναι αυτό που απεχθάνεται, θα λέγαμε !
Παρευρίσκεται συνήθως εκεί όπου ο ίδιος επιθυμεί και όχι απαραίτητα εκεί που επιβάλλεται ! Ενώ σε θεσμικό και ενημερωτικό επίπεδο φόρουμ τα παρακολουθεί ανελλιπώς !  
Ωστόσο, βρίσκει ικανοποίηση να γεμίζει τις ελεύθερες ώρες του, με φίλους σε κουτούκια και ταβερνάκια και με την οικογένειά του !  

Με τρεις λέξεις θα τον χαρακτήριζα – Βαθιά Πολιτικοποιημένο & Τεχνοκράτη !

Θα μου πείτε, γιατί ασχολήθηκα με την Προσωπικότητα του Γιώργου Δαμηλάκου, αυτή την χρονική στιγμή ?

Ήταν μέσα στα πλάνα μου να γίνει, έχοντας κρατήσει σημειώσεις από όλες τις συζητήσεις που είχα κατά καιρούς μαζί του, (όπως άλλωστε το έκανα και με τον Άκη Δείξιμο και θα το κάνω και με άλλους, πιστεύοντας, ότι κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά), αλλά αυτό το παιγνίδι που γίνεται με διάφορες αναρτήσεις, καθώς και τα παραπολιτικά.. θεωρώ, ότι θα πρέπει κάποιοι να είναι σοβαρότεροι των περιστάσεων και να μην φαντάζονται χάσματα και ρήγματα ανάμεσα στον Γιώργο Δαμηλάκο και την Παράταξη ¨Ανθρώπινη Πόλη – Σύγχρονος Δήμος¨ ή τον Ανδρέα Ευθυμίου !
Το έκαναν και στο παρελθόν και έφαγαν τα μούτρα τους !!!

Το να εκφράζονται απόψεις και διαφορετικές απόψεις, ιδιαίτερα σε μια μεγάλη παράταξη, αυτό δεν σημαίνει διαφωνία, αλλά δημοκρατία !
Άλλωστε πάντα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ακόμη και να συμφωνούν οι απόψεις, τεχνικά να είναι αδύνατες – απαγορευτικές να υλοποιηθούν, όπως κατατίθενται..

Θέλω επίσης να πιστεύω, ότι ο Γιώργος Δαμηλάκος δεν πουλάει ανθρώπους που τον στήριξαν και τον πίστεψαν - τον εμπιστεύτηκαν, ενώ κατά το παρελθόν τον πούλησαν.. Διπλο - Τριπλο διασταυρωμένα !!!

Στα παπούτσια κάποιων.. θέλω να πιστεύω, ότι ο Γιώργος δεν χωράει..!
Ούτε τον ρόλο του κομπάρσου μπορεί να παίξει !

Το είπα κεκαλυμμένα πιο πάνω, σκεπτόμενος να μην το πω και παρεξηγηθώ, αλλά λέγεται μεταφορικά "από Δήμαρχος, κλητήρας δεν γίνεται" όπως κάποιοι άλλοι.. 
Ένας είναι κι άλλος ένας, μισός ! Ψάξτε να τους βρείτε.. !!! 


Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος  


Δημοφιλή Άρθρα